Veep, seizoen 4

Politieke satire op het scherpst van de snee

Met Donald Trump die steeds meer kans maakt om de race naar het Witte Huis te winnen, zou je denken dat de realiteit de beste politieke komedie van de afgelopen decennia is geworden. Toch doet de Amerikaanse reeks ‘Veep’ opnieuw een gooi naar de titel van ‘Beste politieke satire’ met een prima vierde seizoen. Eat your heart out, Trump!

Nadat Selina Meyer (de immer fantastische Julia Louis-Dreyfus) de afgelopen drie seizoenen alle rotklussen kreeg als vicepresident van de Verenigde Staten, heeft ze het nu tijdelijk tot leidster van het Vrije Westen geschopt. Nadat de vorige president zijn ambt naast zich neerlegde, heeft Meyer The Oval Office voor haar alleen. Al wil dat niet zeggen dat alles nu van een leien dakje loopt. De campagne om de termijn van haar presidentschap te hernieuwen loopt op volle toeren, maar al haar foute beslissingen uit het verleden komen sneller boven dan gedacht. En dat maakt het land besturen er niet meteen makkelijker op. Dat zorgt opnieuw voor heerlijke sappige dialogen en observaties over de achterkamers van de politiek, maar ook gewoon voor uitermate grappige televisie. Mensen die zichzelf voortdurend een hak zetten door hun eigen slinkse gedrag en manipulaties: grappiger moet het voor ons niet worden.

Dat ‘Veep’ satire op het scherpst van de snee is, hebben we al vaker gezegd. Maar de grootste kracht van deze reeks ligt nog steeds in de cast. De acteurs zijn zo op elkaar ingespeeld dat hun snelle oneliners en gevloek als een heerlijke symfonie van gesakker en wise cracks klinkt. Julia Louis-Dreyfus steelt zoals altijd weer de show, maar evenveel lof gaat naar Tony Hale (die met Gary Walsh de meest onbehulpzame personal assistant ooit speelt), Reid Scott (als ultieme slijmbal  Dan Egan) en vooral Anna Chlumsky wiens Amy Brookheimer de dunne lijn tussen geniaal en borderline bewandelt.

Met Hugh Laurie (‘House M.D.’) gooit ‘Veep’ er dit seizoen ook een extra kanjer tegenaan en dat werkt zonder meer. Hij speelt Tom James, de nieuwe vicepresident die halverwege het seizoen zijn intrede doet. James is de perfecte normal guy die in schil contrast staat met het zootje ongeregeld dat de entourage van Meyer is. Hoewel de introductie van het personage eerst wat onwennig aanvoelde, is de chemie die Laurie met Dreyfuss deelt geweldig en dat zorgt voor enkele straffe scènes. De makers kunnen nog alle kanten uit met zijn personage en dat doet alvast watertanden naar het volgende seizoen. En de even vergezochte als briljante finale draagt daar enkel toe bij.

Continuity with change was de betekenisloze campagneslogan van Selina Meyer dit seizoen en laat ons voor ‘Veep’ vooral hetzelfde hopen. Enkel met veel meer inhoud. Al heeft dit gevatte en grappige vierde seizoen dat alweer ruimschoots bewezen. Wie heeft ooit beweerd dat de politiek niet grappig kan zijn?

Extra's **: een handvol verwijderde scènes. 

Details TV-DVD
Speelduur:
25 min.