Supergirl seizoen 1

Superheldin Kara Jor-El straalt in serie vol optimisme

Supergirl volgt Kara Jor-El, Supermans nichtje. In tegenstelling tot Marvel - thuisbasis van Iron Man, de Hulk, Captain America, Thor en consorten - zet DC Comics ook duidelijk in op de niet-mannelijke 55% van de wereldbevolking. Recent kreeg Wonder Woman immers eindelijk ook haar eigen film en al in de eerste aflevering stelt Melissa Benoist als Kara terecht haar eigen naamgeving in vraag: waarom eigenlijk 'girl' en niet 'woman'? Waarom inderdaad?

We maken kennis met Kara en haar bazin Cat Grant, met verve vertolkt door Calista Flockhart als een lightversie van Miranda Priestly (uit The Devil wears Prada). De interactie tussen dit duo maakt de serie spitsvondig en geeft haar een hart. Sidekicks van dienst zijn Jimmy 'James' Olsen (de politiek correcte toevoeging aan de verder hoofdzakelijk blanke cast) en Winn Scott, beiden toepasselijk met een oogje op Kara. Tot slot krijgt Kara nog versterking van haar adoptiezus die voor het Department of Extranormal Operations (DEO) werkt, een agentschap dat de wereld wil beschermen tegen buitenaardse bedreigingen. Avonturen volgen.

Wat Supergirl onderscheidt van andere DC Comics-producten is het ongebreidelde optimisme. Waar Batman en Superman de laatste jaren een wedstrijdje 'Wie heeft het meest deprimerende wereldbeeld?' lijken te voeren, predikt Supergirl hoop (één aflevering zelfs letterlijk). De serie biedt ons in de kern het ene 'drama van de week' na het andere, netjes aan elkaar gebreid door cliffhangers. Kara incasseert, maar blijft niettemin de motor van het geheel. Ze geeft ongedwongen het goede voorbeeld aan haar wereld en bij twijfel geeft Cat Grant haar een opkikker/schop onder de kont. Beide personages en actrices stellen geen moment teleur. Ze dragen de serie en zolang zij in beeld zijn - idealiter samen - slaat de serie geen bal mis.

Supergirl kent bovendien zijn 'super-geschiedenis': Dean Cain die in de jaren 90 Superman speelde, Helen Slater en Laure Vandevoort die respectievelijk in de jaren 80 en 2010 Supergirl speelden, ze krijgen allemaal een bijrol. Helaas gaat schermtijd voor andere personages natuurlijk ten koste van schermtijd voor onze leading ladies. Hierdoor lijkt Supergirl bij momenten eerder een supersoap: vlot te volgen, maar wat anekdotisch. We zijn benieuwd hoe seizoen twee dit zal blijven compenseren aangezien de serie in de VS van filmlocatie verhuisde en Calista Flockhart niet mee wou verhuizen. Melissa Benoist staat er dan dus alleen voor...

Extra's (***)

Op vier van de vijf dvd's staan verwijderde scènes die een extra kijk bieden op gebeurtenissen uit de afleveringen. Het zijn immers niet gewoon weggeknipte stukken van scènes, maar extra gebeurtenissen die best interessante weetjes bevatten. Hierdoor apprecieer je eens te meer de wisselende lengte van afleveringen van series op onze lokale zenders, zoals Game Of Thrones. Een televisieserie die in de VS op de reguliere televisie komt, moet zich daar immers houden aan een strikte timing. Bij het zien van deze verwijderde scènes besef je des te meer dat dit geknip niet altijd positief is.

'Supergirl: 2015 comic-con panel' geeft een sfeerschets van hoe de cast ontvangen werd op Comic-Con. 'The man from Mars' geeft wat achtergrond over een van de belangrijkste personages, zowel over zijn origine als stripfiguur als over het personage in de serie. 'A world left behind: Krypton' toont ons een versie van Krypton zoals de makers van Supergirl deze wereld zien. En dan zijn er nog de obligate bloopers, als een toetje van vier minuten.

Details TV-DVD
Supergirl, seizoen 1
Uitgezonden op:
06/08/2017 - 22u15
Speelduur:
840 min.