The Split

(On)breekbare advocates stelen de show

The Split is een serie met ballen aan haar lijf. Serieuze ballen. De heerlijk stoere vrouwen in de advocatenserie doen je glimlachen, maar weten je eveneens te doorboren met hun persoonlijke belevingen. The Split is het nieuwe paradepaardje van BBC First, vermomd als een brullende leeuw.

Scheidingsadvocate Hanna Stern brengt nogal wat schade toe aan de relatie met haar moeder en zussen wanneer ze beslist om het familiebedrijf te verlaten om te gaan werken voor de concurrent. Tijdens één van haar eerste jobs vertegenwoordigt ze de bijna ex-vrouw van Rex Pope, een bekende stand-upcomedian. De grapjas gebruikt de frustraties van zijn scheiding als inspiratie om zijn vrouw voor schut te zetten in zijn nieuwe zaalshow. Het lukt Stern echter niet om haar familiale frustraties buiten de zaak te houden, waardoor ze nogal hard van leer trekt. Logisch als je weet dat haar zus de advocaat is van Pope. Ook haar moeder lijkt haar dochter te willen saboteren door aan de haal te gaan met een belangrijke klant. Ondanks die struikelblokken, is er toch onuitgesproken liefde voor elkaar.

Schrijfster Abi Morgan vertelt een onverbloemd verhaal over liefde en leed binnen een gebroken familie, met emoties die door de barsten van de onbreekbare vrouwen heen vloeien. Ze toont de dunne lijn tussen privé- en professioneel leven. Hanna probeert op die lijn te balanceren als een dronken koorddanseres. Het kan ook niet anders als je moeder de echtscheidingszaken van onder je neus wegpikt en je de werkvloer deelt met je jeugdliefde. Die laatste kan rekenen op een vertolking door het Nederlands equivalent van dokter Mcdreamy: Barry Atsma.

Het klinkt als een glad promopraatje, maar zonder Nicola Walker (Hanna) was dit verhaal nog niet half zo sterk. Haar gebroken glimlach vertelt meer dan duizend woorden zonder daarmee haar pittige karakter te verliezen. Het klinkt misschien wat seksistisch, maar een mannelijk hoofdpersonage had zo’n rol niet zo deftig kunnen neerzetten.

In elk deel van de serie kruipt een feministisch kantje. Zowel in de regiestoel, de schrijfkamer als in het productiehuis stond een vrouw aan de leiding. Als je ziet wat voor een krachtige eerste aflevering ze weten neer te zetten, zou dit wel eens het begin van iets nieuws kunnen zijn bij de zender.
De serie is vanaf nu te bekijken op BBC First.

Details TV
Uitgezonden op:
28/05/2018 - 16u30
Speelduur:
58 min.