'Shopping queens'

Koningin der herhaling

'Maar goed dat dit de laatste aflevering is', riep Jani gisteren uit nadat een kandidate iets te luid haar ongenoegen over haar finale punten liet blijken. Hij kon nog iets van haar leren, ging ze verder in haar jurk die we enkel kunnen omschrijven als een vormeloze vuilniszak uit jeans. Jani heeft afgezien, en de kijker ook, in dit herhalingsparadijs dat de naam ‘Shopping queens’ kreeg.

Het idee was goed: zet vier zelfverklaarde uitdragers van goede kledingsmaak samen, geef ze 300 euro, drie uur tijd en laat ze op zoek gaan naar de perfecte outfit voor een bijzondere gelegenheid. In de uitvoering ging het daarna spijtig genoeg stevig mis en verviel het programma in herhalingen, flauwe oneliners en beroerde montages.

Heel wat fragmenten uit ‘Shopping queens’ zijn een demonstratie in overbodigheid waar we ons in ware Inceptionstijl doorworstelen. We zien iemand haar kleerkast opentrekken, de overige deelneemsters becommentariëren de beelden in groep, Jani geeft zijn eigen mening in zijn groene sofa en vervolgens wordt er een apart fragmentje achter gemonteerd waarin één deelneemster haar eigen commentaar nogmaals verduidelijkt, belachelijk maakt of verdedigt. Vaak zegt iedereen bovendien hetzelfde, zodat we tientallen variaties zagen passeren van ‘Amai, die heeft veel kleren’ of ‘Wat een mooie outfit’.

Alsof dat nog niet erg genoeg was, werd elke bovengemiddelde quote onder vriendelijke gelach nog eens vijf keer uitgesproken door minstens drie verschillende personen en werden memorabele fragmenten uit vorige afleveringen of de eerste helft van het programma tot huilens toe herhaald. Zohra’s lijfspreuk ‘I’m classy, not trashy’ zagen we vier keer moeizaam langs haar botoxlippen passeren. De enige redding was de sarcastische, maar al bij al brave commentaarstem die ongetwijfeld al heel dit seizoen wilde opmerken dat die vier afleveringen per week gemakkelijk tot twee of zelfs één herleid hadden kunnen worden.

Maar dat hadden de sponsors waarschijnlijk niet zo leuk gevonden. ‘Shopping queens’ leek eigenlijk vooral een vehikel om hun nieuwe producten in te promoten. De reclameblokken waren vaker wel dan niet een verlengde van het programma en niemand deed moeite om subtiel een merknaam te laten vallen of in beeld te brengen. Jani lag gewoon languit op een wasmachine en nooit was er de minste aanleiding om over wastips te beginnen. Why?

De bekrompen geest die er niets beters op vond om de moeders maar een outfit te laten zoeken om hun kroost aan de schoolpoort op te halen, mogen ze wat ons betreft bovendien verbannen naar ‘Temptation island’. De andere opdrachten konden er gelukkig wel mee door en het was best vermakelijk om naar de shopsprintjes, de prijsonderhandelingen en uiteraard het eindresultaat te kijken. Maar al die overbodige commentaar en enerverende herhaling mocht eruit. In een meer compacte vorm krijgt ‘Shopping queens’ misschien nog een herkansing van ons, anders blijft het volgend seizoen maar netjes in de kast.

Details TV
Uitgezonden op:
19/05/2017 - 20u30
Zender:
Speelduur:
45 min.