Riverdale

Campy neo-noir melodrama

Riverdale is een tienersoap die gebaseerd is op 'Archie Comics', een stripreeks die in de VS al sinds de jaren 50 populair is. De strip die als kindvriendelijk tienervertier startte, werd voor deze serie getransformeerd tot een campy, neo-noir melodrama. Het resultaat? Een bijzonder interessante en verslavende 21e-eeuwse update.

We volgen Archie Andrews, zijn buurmeisje Betty, new girl Veronica en boy from the wrong side of the tracks Jughead. Wanneer een schijnbaar alledaagse tiener vermoord wordt in het ogenschijnlijke brave dorpje Riverdale, komen allerhande geheimen bovendrijven. Incest, verleidelijke leerkrachten, femmes fatales, het komt allemaal aan bod in het decadente Riverdale.

Riverdale speelt als een kruising tussen Twin Peaks (met Twin Peaks-ster Mädchen Amick als Betty's moeder) en Beverly Hills 90210 (met Luke Perry als Archie's vader). De serie kent zijn tv-geschiedenis en maakt wijselijk gebruik van zowel zijn jeugdige als meer ervaren cast. De tieners ontdekken dat niet alleen zij door hormonen gedreven wezens zijn, maar ook hun ouders eigen motieven hebben. De plot raast voorbij.

Dit alles wordt ondergedompeld in een smakelijk kitscherig sausje en in beeld gebracht als een dromerige jaren 50-nachtmerrie. Dat is dan ook wat Riverdale onderscheidt van andere tienerseries: de smeuïge plot, het respect voor zijn voorgangers én de visuele flair. Hadden we al vermeld dat Riverdale verslavend kijkvoer was?

Extra's:

'The new normal' is een korte documentaire over wat de originele Archie Comics zo leuk maakte om te lezen: ze waren onschuldig. Vervolgens wordt uit de doeken gedaan hoe Riverdale hier uiteindelijk van afwijkt.

'Riverdale: the ultimate sin' is een korte docu over het verschil tussen de strips en de reeks. Waar de strips het dorpje van Archie en co nog als een gelukzalig dorpje schetsten, tekenden de makers van de serie een oord van verderf.

'Riverdale 2016 Comic-Con Panel' is een kort interview met een groot deel van de cast op Comic-Con, vlak na de opname van de pilootaflevering.

Verder staan op het schijfje nog enkele muziekclips gezongen door enkele leden van de cast in character (o.a. Archie en Veronica hebben muzikale ambities), nog wat weinig grappige bloopers en enkele oninteressante verwijderde scènes (één echte extra scène, maar veelal nietszeggende stukjes verhaal). Gelukkig bieden de 520 minuten van dit eerste seizoen voldoende campy eye candy waar je aandacht wel bij blijft.

Details TV-DVD
Riverdale
Uitgezonden op:
28/08/2017 - 18u45
Speelduur:
520 min.