Reign

Entertainende pseudobiografie

Reign is zo'n serie waarvan je niet mag toegeven dat je er stiekem naar kijkt. Reign pretendeert het leven te vertellen van Mary, Queen of Scots ofte Maria I van Schotland. Een historische dramaserie dus, zij het eentje met bijzonder veel fantasy-elementen, intriges die elkaar razendsnel opvolgen, jurken die niet zouden misstaan in Gossip Girl en hedendaagse muziek.

In seizoen 2 volgen we Mary, een adolescente monarch, tijdens het eerste jaar van haar huwelijk met Francis, de pas gekroonde koning van Frankrijk. Zijn vader, de voormalige koning, werd eind seizoen 1 vermoord, dus we moeten het helaas zonder diens bovenmatige seksdrive en temperament stellen. Mary’s hofdames zijn wel nog allemaal van de partij, hoewel ze nog meer als decorstukken fungeren dan in seizoen 1 al het geval was. Uitschieter is net zoals in het eerste seizoen de relatie tussen Mary en haar schoonmoeder, de voormalige koningin van Frankrijk, die tot onze spijt wat aan venijnige trekjes heeft moeten inboeten in seizoen 2.

Het resultaat van dit allegaartje aan personages is net zoals bij seizoen 1 een verslavende en redelijk campy soap voor adolescenten. Mary was immers gehuwd en weduwe voor haar 18e verjaardag (geen spoiler, want het staat in de geschiedenisboeken), waardoor er op onwaarschijnlijk korte tijd heel veel moet gebeuren. Visueel valt op Reign niets aan te merken. De sets zijn afgewerkt, de kostuums heel rijkelijk. De acteerprestaties zullen weliswaar geen prijzen winnen, maar zijn toereikend voor een serie die enkel wil entertainen. Want daarom en alleen daarom kijk je naar Reign. Voor een degelijke historische dramaserie blijft de BBC nog steeds je beste referentie. Bovendien is Reign van Amerikaanse makelij, meer bepaald van CW, een zender bekend om series als 90210 en Charmed. Met dat in je achterhoofd stelt Reign niet teleur. Maar meer moet je er niet van verwachten.

Extra’s: ‘Playing by her rules: a day on the set with a queen and her court’ bevat een kijkje achter de schermen tijdens de opnames van de make-up sessies in de ochtend tot de obligate “het is geweldig om voor de show te werken”-speeches. Ook zijn er nog twee verwijderde scenes zonder veel uitleg.

Details TV-DVD
Uitgezonden op:
07/09/2016 - 21u00