Person of interest, seizoen 2

Nog lang niet het seizoen te veel

TOLDJA! Met die niet mist te verstane boodschap trokken de makers van ‘Person of interest’ naar de Comic Con-conferentie in juli 2013. Daarmee refereerden ze naar de onthullingen van voormalig CIA-werknemer Edward Snowden, de man die de spionagepraktijken van de NSA aan het licht bracht. Een uitganspunt dat bekend in de oren klinkt voor iedereen die ooit een aflevering van ‘Person of intrest’ gezien heeft. In die reeks proberen twee mannen namelijk misdaden te voorkomen door middel van The Machine: een, tja, machine die al het dataverkeer in de VS scant op mogelijke bedreigingen. En die reeks kwam dus twee jaar voor Snowdens onthullingen op de buis. We geven je een regel of twee om dit even te laten bezinken.

 

Bekomen? Goed. Visionairs of was het puur toeval? Volgens bedenker Jonathan Nolan geen van beide: gewoon goede research. Verdomd goede research dan wel.

Het eerste seizoen van ‘Person of interest’ leverde alvast een vermakelijk stukje televisie af. De premisse (misdaden voorkomen voordat ze gepleegd worden) geeft een interessante nieuwe draai aan de Amerikaanse crimi’s, maar dat deed niets af aan het feit dat tegen het einde van de eerste reeks het allemaal een beetje eentonig aanvoelde. Maar met de introductie van het personage Root, een briljante hackster, kwam er weer wat meer schwung in de reeks en kon het tweede seizoen alvast met een klapper van start gaan. En die vaart zijn ze gedurende de volgende 24 afleveringen niet meer kwijtgeraakt.

Naast de standaardverhaallijn die zo goed als in elke aflevering ongewijzigd blijft, introduceren de makers ook nieuwe pistes rond het ontstaan van de machine en het verleden van Reese en Finch (met een heerlijk serieux vertolkt door Jim Caviezel en Michael Emerson). Toppunt van dit seizoen was dan weer de aflevering waarin we voor het eerst kennismaken met  Sameen Shaw (Sarah Shahi) die zich aan de andere morele kant van the machine bevindt. Een uiterst interessante toevoeging aan de reeks, die een frisse wind doet waaien in de dynamiek tussen Reese en Finch. Leuk detail: de protagonisten van de reeks komen in haar introductieaflevering zo goed als niet aan bod.

Maar het interessantst zijn evenwel de morele vraagstukken die gedurende het tweede seizoen worden opgeworpen. Is het nu echt wel zo moreel om The Machine zijn bestaansrecht te gunnen? Zeker als meer en meer organisaties met slechte bedoelingen die machine in handen proberen te krijgen. Dat resulteert uiteindelijk in een uiterst spannende finale, die voldoende stof biedt om nog lang niet voor het seizoen te veel te moeten vrezen. Doorgaans het grootste euvel bij high concept-reeksen zoals deze.

Extra’s***: Naast de obligate bloopers een interessante kijk achter de schermen in ‘24 Hours Behind Person of Interest’. De twintig minuten durende docu geeft een interessante kijk op de manier waarop een monsterproductie zoals ‘Person of interest’ tot stand komt. 

Details TV-DVD
Uitgezonden op:
04/08/2014 - 20u00
Speelduur:
40 min.
Info:

Nu verkrijgbaar op Blu-Ray en dvd.