Peking express

Niet volledig geslaagde reanimatie

Oude formats een tweede leven geven, het blijft dé trend in tv-land. Na reboots van ‘De mol’, ‘Temptation island’ en ‘De drie wijzen’ begot was zondagavond op Q2 ‘Peking express’ aan de beurt. Dat avontuurlijke realityprogramma waarbij duo’s al liftend enkele exotische landen doorkruisen werd van 2004 tot 2008 uitgezonden op VT4 en werd in goede banen geleid door Roos Van Acker, dé tv-presentatrice van de ‘nillies’. Bijna tien jaar later steekt Q2 – we waren al bijna vergeten dat die zender bestond – het format in een nieuw kleedje. Of beter: tweedehands jasje. Roos werd – helaas – ingeruild voor Sean Dhondt, maar voor de rest werd er niet zoveel gewijzigd aan het programma. In principe hoeft dat ook niet, want het concept – duo’s die tegen elkaar liften in een wildvreemd land en slaapplaatsen zoeken bij ‘locals’ - is eigenlijk ijzersterk. Toch pakte de mayonaise niet volledig.

Aan de selectie van de kandidaten lag het in elk geval niet. De programmamakers slaagden erin om een bonter allegaartje te vinden dan bij pakweg ‘De mol’ of ‘Mijn pop-uprestaurant’. Al komt dat vooral doordat ‘Peking Express’ een co-productie is met de Nederlandse zender NET5 en Nederlanders doorgaans net iets meer schwung geven aan zo’n programma dan de bescheiden Vlamingen. De (soms iets té) enthousiaste Hicham en haar broer Siham bijvoorbeeld. Nog nooit iemand zo zien sukkelen om een koffer voort te slepen. Of de tortelduifjes August en Ava - die duidelijk over lijken gaan om dit spel te winnen – en de extravagante nachtraven Joep en Frank. De Vlaamse koppels blijven voorlopig nog wat meer op de achtergrond. Al vermoeden we dat collega-politie-inspecteurs Ann-Sophie en Laura ook nog wel voor wat leven in de brouwerij zullen zorgen.

Wat ons vooral stoorde is dat er in deze ‘reboot’ minder gefocust werd op de kern van het programma: het liften en de zenuwslopende race die daarmee gepaard gaat. Er werd veel te veel aandacht besteed aan de – vaak nogal kinderachtige – opdrachten die de duo’s tussendoor moesten uitvoeren. Bovendien ontging het ons ook volledig waarom je naar Vietnam moet reizen om de kandidaten pannenkoeken te laten bakken. Zou het niet interessanter zijn om in de opdrachten de link te leggen naar het land waardoor je reist? Er ging sowieso weinig aandacht naar de ‘couleur locale’. Niet dat 'Peking express' een reisprogramma à la ‘Vlaanderen vakantieland’ moet zijn, maar iets meer info over Vietnam was af en toe wel welkom geweest.

Het spel met de enveloppes op het einde én het toevoegen van BN’er Dan Karaty aan het traagste duo vonden we dan weer te vergezocht. Als we bekende Nederlanders of Vlamingen willen zien, kijken we wel naar een van die tientallen tv-spelletjes – de ‘Drie wijzen’ bijvoorbeeld. ‘Peking express’ draait om ‘gewone’ mensen en dat is net de sterkte van het programma.

‘Peking express’ 2.0. kan ons voorlopig dus nog niet volledig overtuigen. Al zijn er zeker slechtere programma’s om het weekend mee af te sluiten.

Details TV
Uitgezonden op:
09/04/2017 - 20u30