Lucifer seizoen 1

Gemiste kans

Lucifer Morningstar, het hoofdpersonage van de serie 'Lucifer', is de Duivel, letterlijk. De gevallen engel is in deze serie de zoon van God die jarenlang de verantwoordelijkheid droeg om kwade zielen tot het einde der tijden te folteren in de hel. Gezien het einde der tijden (gelukkig) een lange tijd is, had Lucifer nood aan een vakantie. Een tripje naar Los Angelos diende zich aan, alwaar hij een eigen nachtclub opende, politieagente Cloë tegenkwam en besloot om samen met haar moordzaken op te lossen. Wat volgt is een versie van de serie 'Castle' (gedreven vrouwelijke agente moet niet geheel onvrijwillig een team vormen met een onwaarschijnlijk egotrippend mannelijk exemplaar), waarbij het Castle-personage de Duivel is in plaats van een schrijver.

De serie staat of valt met het feit of je Tom Ellis als Lucifer daadwerkelijk zo verleidelijk vindt als de serie impliceert. Elke vrouw - behalve het vrouwelijk hoofdpersonage natuurlijk - voelt de drang om zo snel mogelijk met hem in bed te duiken. Voor Amerikaanse dames zal tall, dark, handsome ànd British Tom Ellis hier ongetwijfeld toe aanzetten, maar voor ons werkte het niet. De acteur brengt zijn oneliners met de nodige komische timing en speelt zijn rol weliswaar met veel flair, toch is het allemaal net niet voldoende om te boeien en net dat tikkeltje te geforceerd.

'Lucifer' teert in de eerste vijf afleveringen puur op zijn hoofdpersonage om de serie boven het niveau van een standaardpolitieserie te verheffen, maar het 'Duivel-gegeven' voelt als een gimmick aan. Pas na aflevering zes en zeven komt hier eindelijk enige verandering in. De serie ontdekt dan de mogelijkheden die Lucifers goddelijke achtergrond met zich meebrengt en gaat wat dieper in op z'n relatie met God en zijn daddy issues.

'Lucifer' zou de verfilming zijn van een personage uit de stripreeks 'Sandman' van Neil Gaiman. Maar waar deze reeks focust op de fantastische aspecten hiervan, richt de televisieserie zich op het politiedrama. Het hoofdpersonage lijkt enkel zijn naam te delen met het personage in 'Sandman'. Een verklaring hiervoor kan misschien gezocht worden in producer Len Wiseman, de man achter onder andere de blockbuster 'Underworld', bekend voor licht verteerbaar materiaal voor 'het grote publiek'. Maar als je kijkt wat voor andere interessante series en films meer getrouwe verfilmingen van Gaiman-materiaal opleverden ('Coraline', 'Stardust', 'American Gods', om er maar enkele te noemen), kunnen we 'Lucifer' enkel als een gemiste kans beschouwen.

Wat extra's betreft, vinden we enkele korte deleted scenes terug (waarvan een stukje in een green room), een interview vanop Comic-Con (met onder andere Len Wiseman en de belangrijkste castleden), een collectie bloopers, en enkele filmpjes over de personages en het hoofdkoppel.

Details TV-DVD
Uitgezonden op:
08/10/2017 - 21u45
Speelduur:
533 min.