Les revenants

'Les Revenants' startte als een ambitieus poëtisch zombiespel. De muziek, verzorgd door Mogwai, klonk sterk, bij momenten fantastisch. De sfeer van het verhaal droop als het ware van het televisiescherm af, met de bergachtige locatie in de Franse Haute-Savoie die tot de verbeelding spreekt.

We herinneren ons het begin van seizoen 1 nog goed: het kleine meisje Camille klimt op uit een vallei waar ze lijkt ingesukkeld te zijn. Tegelijkertijd zien we hoe haar vader een bijeenkomst volgt voor ouders die het verlies van hun kinderen verwerken, na een busramp in diezelfde vallei. Camille bleek een van hen te zijn. En toch staat ze na een vijf minuten in de serie springlevend bij haar moeder in huis, alsof ze nooit is weg geweest. Dat terwijl haar tweelingzus intussen vier jaar ouder is geworden.

Het wordt het begin van de terugkeer van nog meer gestorven zielen: in elke aflevering wordt een nieuw teruggekeerd personage geïntroduceerd. De spanning bouwt op, maar eng wordt het nooit echt. Intrigerend daarentegen wel. 

Seizoen 2 zou de antwoorden moeten bieden die uitblijven in de eerste reeks. Waarom keerden ze terug? Vanwaar komen ze? Waarom nu? En wat hebben ze met elkaar te maken? Waarom net zij? Als je na een lange worsteling doorheen de afleveringen eindelijk aan het einde toekomt, draai je met je ogen wanneer je bemerkt dat de antwoorden die gegeven worden, weinig voldoening brengen. Het tweede seizoen lijkt een aaneenknoping van nog meer vragen, waardoor de mystiek net als de poëzie samen stelselmatig vervagen.

'Les Revenants' is niet over de hele lijn een teleurstelling. Het verhaal wordt mooi in beeld gebracht: de gefilmde locatie blijft een pareltje voor het oog, de muziek een streling voor het oor. Toch verslapt onze aandacht ietsje te veel naar onze zin. De vragen blijven zich opstapelen, net als de personages. Vergelijkingen met 'Twin peaks' en 'Top of the lake' kunnen we tenietdoen. Misschien ben je beter af als je enkel de soundtrack van de serie aanschaft.

 

 

Details TV-DVD
Uitgezonden op:
22/03/2016 - 22u15