'Kwistet', MNM

Kwistet (eigenlijk al)!

'Een gloednieuw radioprogramma boordevol interessante weetjes en leuke feiten'. Onze leergierigheid (nieuwsgierig klinkt zo negatief) was geprikkeld. Want ja, wij zijn kwissers. Geen die hards, maar we weten wel graag veel. Liefst van die nutteloze dingen om over te reflecteren op een mooie zomernamiddag aan de zwemvijver, zoals bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis van postcodes. Kom op Ann, met je stellingen. Eens benieuwd of ik et kwist

Krijg je puistjes van chocola? Een hopeloze Linda smst. Haar liefde voor chocolade kent geen grenzen en dat moet ze, ervaringsdeskundig als ze is, bekopen met joekels van etterende, God ja, builen in haar gezicht. Volgens Ann moest ze toch nog maar eens goed nadenken of er niets anders aan de basis ligt. Gaf onze kwismistress daar vroegtijdig al een antwoord weg? 

’t Is er ook weer het weer voor. 'Als ge met nat haar door de regen gaat lopen dan zijde morgen helemaal verkouden.' We horen het onze lagereschooljuffrouw nog zo zeggen bij het buitengaan van het zwembad. En ook kale (!) Danny herinnert zich die uitspraken van ‘men’. Hij sprak uit ervaring toen hij zei dat je niet verkouden wordt door buiten met nat haar rond te lopen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, besloot hij toch maar om zijn hoofdhaar af te scheren. Zijn beharing laat hij tegenwoordig elders groeien, onder zijn neus. De stelling werd afgekeurd, geheel correct en Ann begon te dromen van kale mannen met sexy snorren. Waar heel de misvatting van nat haar en verkouden zijn vandaan komt, geen idee.  

De laatste stelling is een vreemd natuurkundig fenomeen: mannelijke zeepaardjes worden zwanger. Daarvoor staan ze als uitzondering op zo goed als het hele dierenrijk bekend. Zwanger worden bracht het gesprek op één of andere manier tot bij ‘van geslacht veranderen’ waarbij Ann dacht aan een bepaalde soort kikkers die daar blijkbaar ervaring mee hebben. Er werd wat ge-EIHed en daar bleef het dan bij. Mannelijke zeepaardjes worden zwanger (kwistet!) en er zijn kikkers die van geslacht veranderen. Welke? En hoe? Geen idee. (kwistetnie!)

Dat is het probleem. Interessante weetjes en leuke feiten zijn alleen maar leuk en interessant als ze ook onbekend zijn en dat was amper het geval. Wanneer er dan wél iets is dat we niet weten, blijft onze vraag onbeantwoord. Jammer genoeg zijn de weetjes niet onderbouwd genoeg om op het toekomstige kerstfeest uit te pakken tegen onze beterwetende neefjes met een verhaal over kikkers die van geslacht veranderen. Want als we dan moeten toegeven dat we niet weten hoe het komt, duikt onze streetcred weer onder nul en hadden we beter niets gezegd.

'De show waar je alleen maar slimmer van wordt', dat is misschien wat veel gezegd. Een leuk radioprogramma voor op de middag, tijdens de boterhammen. Licht en luchtig. Zo luchtig dat onze honger niet gestild werd. Of was dat de opdracht van onze boterhammen?

Details Radio
Stilt het middagprogramma Kwistet de honger?#ceradio
Uitgezonden op:
20/11/2012 - 14u30
Zender:
Speelduur:
60 min.
Info:

'Kwistet' is een gloednieuwe programma op MNM. Ann Reymen kruidt elke middag van de week je boterhammen met wist-je-datjes, van 12u tot 13u.