The Knick, seizoen 2

Verslavend goed

Had je  ons twee jaar geleden gevraagd welke reeks we het liefst op de beeldbuis zouden zien verschijnen, dan hadden we waarschijnlijk iets geantwoord in de trant van ‘Een komische serie met moordzuchtige robots en veel foute jaren tachtig referenties.’ Maar een dramareeks die zich in een ziekenhuis afspeelt? Aan het begin van de jaren 1900? Neen, daar hadden we in de verste niet aan kunnen denken. Maar zie daar, ‘The Knick’ is momenteel al aan zijn tweede seizoen toe en gaat gewoon verder op het ijzersterke elan van de eerste reeks.

Met dokter John Thackery (Clive Owen) nog steeds opgesloten in een afkickcentrum gaat het leven in het Knickerboxer Hospital gewoon verder. Algernon Edwards (André Holland), de eerste zwarte dokter in het hospitaal, maakt gestaag opgang en probeert de functie van Thackery over te nemen tijdens dien afwezigheid. Het bestuur van The Knick besluit ondertussen om door te gaan met de plannen voor de bouw van een nieuw gebouw in een buitenwijk van New York.

Terwijl in het eerste seizoen de focus van de reeks vaak op John Thackery lag, maakt dit tweede seizoen meer en efficiënter gebruik van zijn ijzersterke ensemble. Het reilen en zeilen van het ziekenhuis maakt meer en meer plaats voor de persoonlijke problemen, ontwikkelingen en conflicten van de personages en dat toont meteen de sterkte van deze reeks aan: scenaristen Jack Amiel en Michael Begler creëerden een waaier aan boeiende karakters die de reeks weten te dragen. ‘The Knick’ hoeft niet enkel en alleen te rekenen op de star power van Clive Owen (die voorts een briljante rol neerzet) en zijn ultieme anti-held Thackery, die een persoonlijke zoektocht start naar het kwaad achter verslaving. Zo schitteren, naast André Holland en Eve Hewson (verpleegster Lucy Elkins), bijvoorbeeld ook Chris Sullivan (ambulancier Tom Healy) en Cara Seymour (Zuster Harriet) in hun kleine, maar effectieve bijrollen.

Los van het interessante verhaal, blijft ‘The Knick’ ook een van de meest visueel oogstrelende reeksen van het moment. Filmmaker Steven Soderbergh kroop opnieuw achter de camera en zorgde er met zijn scherpe beeldvoering voor dat The Knick een spannende reeks op het scherpst van de snee blijft. De soms opvallende cadrages, het gebruik van handheld camerabewegingen en de veelvuldige one takers zorgen voor een urgente sfeer die je bij het nekvel grijpt en je gedurende tien afleveringen niet meer loslaat. Hoewel de reeks zich meer dan honderd jaar geleden in de tijd afspeelt, voelt ze tegelijkertijd heel hedendaags aan.

‘The Knick’ is, op een of twee minder afleveringen na, zonder twijfel één van de beste reeksen van het moment. Wanneer we op het einde van dit seizoen opnieuw de moderne wereld ingegooid worden, doet dat enkel verlangen naar meer. Net zoals Thackery zijn drugsprobleem onder controle probeert te houden, moeten wij dus hetzelfde zien te doen met onze verslaving aan deze reeks. Het derde seizoen is nog niet officieel aangekondigd, dus wij hopen alvast dat onze volgende shot briljante televisie liever vroeger dan later komt.

Extra’s****: De Blu-ray-versie van dit seizoen bevat heel wat extra’s die een interessante blik in het maakproces van ‘The Knick’ gunnen. Van nabeschouwingen, audiocommentaar en achter-de-schermen-filmpjes bij de afleveringen tot een aantal featurettes die zich focussen op de production design van de reeks. Voor ieder wat wils.

Details TV-DVD
Info:

Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray