Jani gaat...

Geen rode kaart

Dat Jani Kazaltzis meer kan dan mensen bekritiseren omdat ze een driekwartsbroek in hun kast hebben, bleek vorig jaar tijdens het eerste seizoen van ‘Jani gaat…’ op VIER. De stijlkoning werd toen in voor hem onbekende werelden gedropt. Zo ging hij tot het uiterste bij de paracommando’s en werden zijn zenuwen danig op de proef gesteld toen hij een week op vier kinderen moest letten. Vlaanderen viel massaal voor het Kuifje van stylistenland, waardoor VIER al snel groen licht gaf voor een tweede seizoen.

Dat ging gisteren van start met de aflevering ‘Jani gaat… fluiten’. We vreesden even dat Kazaltzis in enkele weken tijd dwarsfluit zou leren spelen – of nog erger: blokfluit – maar gelukkig verwees de fluit naar het instrument dat scheidsrechters veelvuldig gebruiken tijdens een voetbalmatch. En dat leverde uiteraard grappige tv op – iemand al van het woord ‘latdek’ gehoord? Wanneer Jani penalty’s leert schoppen, worden we teruggeflitst naar onze eigen schooltijd. Die bal belandde bij ons ook altijd vijf meter naast het doel in plaats van netjes tussen de palen. Die herkenbaarheid zorgde ervoor dat we meeleefden met Jani's voetbalavontuur. En dat we oprecht blij werden toen hij erin slaagde om zijn eerste match te fluiten in het jeugdvoetbal.

Helaas draaide de aflevering een beetje op een anticlimax uit. Toen bleek dat de grote match die Jani moest fluiten een vriendschappelijke wedstrijd was tussen BV’s en oud-voetballers voelden we ons een beetje bekocht. Wellicht had het fluiten van een wedstrijd tussen pakweg Anderlecht en Club Brugge een beter beeld gegeven van hoe hard het leven van een scheidsrechter echt wel is. Niet dat we wilden dat Jani het zo zwaar te verduren kreeg – zo sadomasochistisch zijn we ook weer niet – maar een iets realistischer speelveld had het programma extra cachet gegeven. En Jani dus extra respect.

Dat Jani geen koning is in subtiliteit, bleek ook uit de – soms irritante – voice-overteksten die er vingerdik op lagen en de geënsceneerde beelden tussendoor. Wanneer hij tijdens zijn jogronde een voorbijganger een rode kaart geeft omdat hij een driekwartsbroek draagt bijvoorbeeld. Dat hoeft niet. Het geeft de geloofwaardigheid van het programma en van Jani een knauw, die net wil tonen dat hij meer is dan een steengoeie stylist.  

Gelukkig weegden die minpunten niet door op het feit dat ‘Jani gaat…’ gewoon heerlijk entertainment is om die vervelende maandag mee weg te spoelen. Volgende week gaat de blonde Limburger zich verdiepen in de porno-industrie. Bij dat soort fluiten zal hij zich vermoedelijk meer op z’n gemak voelen. 

Details TV
Jani gaat...
Uitgezonden op:
10/04/2017 - 20u30