HumoRadio

Daar zit (hopelijk) toch wat meer in …

Wij houden wel van lijstjes hier bij Cutting Edge. Onze favoriete films, met welke beroemdheid we wel eens op café willen belanden, wie we graag eens op zijn of haar gezicht willen slaan … Overal maken we wel een lijstje van. Ook over onze verwachtingen omtrent 'HumoRadio', het allereerste radioprogramma van – hoe kon je het raden – het weekblad Humo, hadden we een lijstje gemaakt. Stonden erop: Rock Werchter, jingles met de stemmen van Guy Mortier en de Neveneffecten, ‘Summer’s here’ van Magnus en een audiomontage waarin Herman Brusselmans bekend vrouwelijk Vlaanderen achterwaarts in de poes naait. Op die audiomontage na, klopte onze lijst volledig.

'Een toegankelijk radioprogramma voor iedereen die er een vrolijke zomer van wil maken. Hoofdingrediënten zijn onweerstaanbare muziek en weergaloze humor.' Zo wordt 'HumoRadio' omschreven door de makers zelf. En dat alles wordt in goede banen geleid door voormalig undercover belspeldel Maxime De Winne. Over die onweerstaanbare muziek kunnen we het nog eens zijn – al is er bijna geen verschil met een gemiddelde playlist van Studio Brussel – maar over die weergaloze humor zijn we minder te spreken.

Want verrassend is 'HumoRadio' in ieder geval niet geworden. De humor uit Humo zit in het programma verwerkt, maar het wordt tijdens de uitzending eens te meer duidelijk dat die humor beter op papier werkt dan in een gesproken medium. 'HumoRadio' staat bol van de grappen, maar werken doen ze zelden. Een fake reportage waarin Marijke Pinoy achter de Red Hot Chili Pepers aangaat voor een interview werkte bijvoorbeeld meer op de zenuwen dan dat het amuseerde. In de tweede aflevering werden die fake reportages gelukkig wat achterwegen gelaten. Maar echt beter werd het er niet op.

Een uur radio is niet veel, en als de helft dan nog eens uit muziek bestaat al helemaal niet. Met die korte tijd iets nuttigs doen is moeilijk en dat blijkt ook voor de mannen en vrouwen van Humo. In de eerste aflevering leek er nog een lijn doorheen het programma te zitten, maar in de tweede aflevering werd van het ene onderwerp naar het andere gesprongen. En daarnaast bleef elk onderwerp dan ook nog eens vrij oppervlakkig. Het beste voorbeeld is een kort interview met de producer van ‘Belgium’s got talent’, wat uiteindelijk een zoveelste ingestudeerd promopraatje bleek te zijn. Wat meer originaliteit in de onderwerpen zou trouwens ook welkom zijn. Het ldvd van Gert en Josje is bijvoorbeeld zó vorige week!

Het als een minpunt gaan beschouwen is waarschijnlijk wat voorbarig, dus we zullen hem nog wat sparen, maar de presentatie van Maxime De Winne helpt al het voorgaande ook niet echt vooruit. Het is zijn eerste radio-ervaring, en dat is er zeker aan te horen. Het komt allemaal  te gemaakt en nergens echt spontaan over. Je hoort Maxime zo goed als alles van zijn blad of computerscherm aflezen en meestal is het dan nog in schrijftaal ook. Op zich misschien kleine foutjes, maar ze maken toch een wereld van verschil.

Het hoge studentenradiogehalte dat van 'HumoRadio' afdruipt, past natuurlijk bij de zenders waarop het wordt uitgezonden, maar echt passen bij het imago dat Humo de laatste jaren gecreëerd heeft doet het niet. Daarvoor doet het allemaal net wat te amateuristisch aan.

Foto Maxime: © VRT - Phile Deprez

Details Radio
Uitgezonden op:
02/07/2012 - 20u00
Zender:
Speelduur:
60 min.
Info:

Elke weekdag tussen 20 en 21u op FM Brussel (98.8 FM – Brussel, Aalst en Mechelen), Radio Scorpio (106 FM – Leuven), Antwerpen FM (105.4 FM – Antwerpen) en www.humoradio.be.