Girls, seizoen 5

Bitterzoete herkenbaarheid

Vaak is fictie voor ons een manier om aan de werkelijkheid te ontsnappen. Even onderduiken in de wereld van gangsters, superhelden, psychopaten, tijdreizende aliens en robots. Weg van alle dagelijkse beslommeringen en politieke malaises en gewoon even relaxen. Een paar uurtjes doorbrengen in wereld die niet de onze is. Maar kijk, af en toe snakken we ook wel eens naar een flinke portie realisme. Niet dat we het universum dat Lena Dunham met ‘Girls’ creëerde meteen het onze zullen noemen (iets te weinig zelfingenomen hipsters en meer kleur op straat), maar toch. De allesverscheurende onzekerheden waar Hannah en haar vriendinnen mee rondzeulen voelen nog even vaak even vertrouwd aan.

En dat is dan ook wat 'Girls' nu onderhand zo’n vijf seizoenen al perfect weet te doen. Die dunne grens bewandelen tussen pure comedy en herkenbare humor die uit het leven gegrepen lijkt. Voor het eerst lijkt ‘Girls’ af en toe wat naar die eerste te neigen (iets met een koffiewagen en een zielige blowjob) maar de sterkte van ‘Girls’ blijft wel die messcherpe weergave van de millenialgeneratie. Van die constante zoektocht naar een doel, bevestiging en geluk. En vooral die op de verkeerde plekken te vinden.

Aan het eind van vorig seizoen leek er nochtans eindelijk een lichtpuntje aan de horizon te verschijnen. Hannah was gelukkig met haar nieuwe vriend, Shosh ging het geluk opzoeken in Japan, Marnie stond op trouwen en Jessa leek eindelijk een doel in haar leven gevonden te hebben. En even lijkt het ook allemaal goed te komen, maar de credits van de eerste aflevering van dit seizoen waren nog niet begonnen of je kon al aanvoelen dat de problemen en twijfels terug achter het hoekje stonden te loeren. Van Marnie’s huwelijk dat net iets te impulsief gebeurde tot Jessa’s ‘verboden’ romance met Adam. Het moet van Romeo en Julia geleden zijn dat een koppel zo gedoemd was om in een zelfdestructieve spiraal terecht te komen.

Dat alles zorgt voor een reeks die zeker niet moet onderdoen voor zijn voorgangers. Dé aflevering van dit seizoen is zonder meer de episode die volledig rond Marnie draait, bijwijlen het minst interessante personage dat ‘Girls’ rijk is  - eerlijk: wie geeft een zier om heel dat folkgroepje? Een aflevering die haar nachtelijke escapades met een oude bekende verhaalt en zo eens een mooie blik op het personage van Marnie gunt en laat zien dat Allison Williams een meer dan capabele actrice is. Dat Hannah slechts een aantal seconden opduikt (en dat zelfs zonder tekst) kan daar ook aan meegeholpen hebben. Want eerlijk: af en toe een beetje minder Hannah,die het grootste enigma van deze reeks blijft, kan nooit kwaad. We blijven proberen om haar te begrijpen, maar een mens heeft ook zijn rust nodig.

Wetende dat dit het voorlaatste seizoen is, voelt het einde ook bitterzoet aan. Want met nog slechts een handvol afleveringen op de teller blijft de belangrijkste vraag nog altijd in de lucht hangen: gaan onze ‘girls’ nu eindelijk het geluk dat ze al zolang zoeken vinden? Zullen ze het ooit vinden? Of doet het er misschien allemaal juist niet toe. Wie zal het zeggen. Misschien blijven we er allemaal altijd achter zoeken.

Extra’s**: Bij elke aflevering krijg je een kort filmpje dat iets dieper ingaat op de thema’s die de makers aansnijden. Daarnaast bevat de dvd ook nog wat verwijderde scènes die de reeks niet haalden.

Details TV-DVD