Game of Thrones, seizoen 2

Net zo goed als seizoen één

Het eerste seizoen van ‘Game of Thrones’, de HBO-serie gebaseerd op George R. R. Martins ‘A song of ice and fire’-boeken, liet ons benieuwd naar meer achter. Met de boeken al lang uitgelezen, zou het tweede seizoen dan wel geen al te grote verrassingen brengen. Toch was het afwachten in hoeverre het tweede seizoen ook het tweede boek zou volgen. Dat boek heeft de veelzeggende titel ‘De strijd der koningen’. In het tweede seizoen komt dan ook vooral de opvolgingsstrijd na de dood van koning Robert Baratheon aan bod.

Na diens dood tellen de Zeven Koninkrijken immers vijf koningen: Joffrey Baratheon, Stannis en Renling Baratheon, Robb Stark als koning in het Noorden en Balon Greyjoy. Strijd om de Ijzeren Troon dus en dat leidt tot behoorlijk wat (dodelijke) slachtoffers. En of het nu gaat om subtiele bondgenootschappen of vurige gevechten, alles wordt vakkundig verbeeld. Stannis’ aanval op King’s Landing en het daaruit voortvloeiende gevecht met wildvuur is zo een scène om te onthouden.

Naast de koningsstrijd zijn er ook nog de noordelijke gebeurtenissen achter de muur, met Jon Snow en de overige leden van de Nachtwacht. Achter de muur zitten immers de Wildlingen, die zich verenigd hebben onder Mance Rayder, voormalig lid van de Nachtwacht. Buiten de Zeven Koninkrijken probeert Daenerys Targaryen dan weer haar aanspraken op de troon hard te maken. In de zoektocht naar steun voor haar aanspraken, belandt ze onder meer in Qarth.

Alweer stof genoeg om tien afleveringen te vullen dus. Meer zelfs, want bepaalde zaken uit het boek komen niet of nauwelijks aan bod in de serie. Andersom geldt dat ook: sommige dingen worden in de serie overbelicht of uitvergroot, terwijl er in het boek amper aandacht aan besteed wordt. Zo is er Joffrey Baratheons waanzin, want dat is echt het enige geschikte woord voor wat we in de serie te zien krijgen van de jonge koning. Uitstekend vertolkt door Jack Gleeson overigens, die zich veel meer nog dan in het eerste seizoen kon profileren. In dit tweede seizoen van ‘Game of Thrones’ lijkt Joffrey haast de ultieme belichaming van het kwade, wat een behoorlijk verschil is met het boek, hoewel Joffrey ook daarin bepaald geen zachtaardig kereltje is. 

En zo zijn er nog een aantal verschillen aan te halen, gaande van heel opvallende -bijna het hele verhaal rond Daenerys!-, tot kleine dingen die enkel opgemerkt worden door mensen die het boek (meerdere keren) aandachtig gelezen hebben. De serie kan echter ook los van het boek bekeken worden en da’s een grote troef. Sommige nuances verdwijnen dan wel of accenten worden anders gelegd, al bij al is ook het tweede ‘Game of Thrones’-seizoen redelijk trouw gebleven aan het boek. En bovendien: het is nog steeds uitstekende televisie.

Uitstekende televisie bereik je niet enkel met interessante verhaallijnen, daarvoor heb je ook een cast nodig die die verhaallijnen overtuigend kan neerzetten. Met Peter Dinklage als Tyrion, Maisie Williams als Arya en Aidan Gillen als Petyr Baelish geven we je nog maar enkele van de topprestaties die door die cast geleverd worden. Ook aan het decor en de setting is, net als in seizoen één, voldoende aandacht besteed, wat leidt tot spectaculaire taferelen en scènes.

Het tweede ‘Game of Thrones’-seizoen gaat dus op hetzelfde elan verder als het eerste: niet helemaal hetzelfde als de boeken, maar daarom niet minder sterk!

Details TV
Uitgezonden op:
07/07/2012 - 8u45
Info:

Het tweede seizoen van 'Game of Thrones' is nog niet te zien op de Belgische zenders, maar wel al te bekijken via Telenet-Digitale tv.