Game of Thrones, seizoen 1

Schot in de roos

Eerlijk? Helemaal onbevooroordeeld waren we niet toen we naar ‘Game of thrones' begonnen kijken. De serie, die dit voorjaar voor het eerst werd uitgezonden, was immers de jongste telg uit het HBO-geslacht, en dat alleen al was voldoende om ons benieuwd te maken. De keren dat HBO een miskleun produceerde, zijn op één hand te tellen, als ze er überhaupt al zijn. En na het bekijken van de eerste serie van ‘Game of thrones', is het duidelijk dat de reeks zonder moeite in de rij van kwaliteitsvolle tv-hits past, al moet ‘Game of thrones' zijn weg naar het grote publiek nog wel vinden.

‘Game of thrones' is gebaseerd op het gelijknamige eerste boek uit de ‘Een lied van ijs en vuur'-reeks van George R.R. Martin. Wie de boeken -een zevendelige reeks waarvan tot nu toe vijf delen verschenen zijn- gelezen heeft, weet dat Martin een straffe schrijver is. De verschillende invalshoeken die hij gebruikt, leken ons echter moeilijk in beeld te brengen. HBO is er wonderwel in geslaagd vrijwel volledig trouw te blijven aan het boek. Of je nu eerst de boeken leest, en dan de serie bekijkt, of andersom: beide zijn even overtuigend gemaakt.

Het middeleeuwse koninkrijk Westeros staat centraal in dit eerste ‘Game of thrones'-seizoen. Robert Baratheon zit op de Ijzeren Troon, en hoewel hij dus de koning is, laat hij het eigenlijke regeren van het land over aan zijn raad, met aan het hoofd de Hand des Konings. Die Hand komt echter in verdachte omstandigheden om het leven, waardoor Robert zijn jeugdvriend Ned Stark aanstelt als nieuwe Hand. Die laatste verlaat daarop het noordelijke en koude Winterfel -waar de Starks wonen- en trekt naar Koningslanding. En alsof er ondertussen in Winterfel nog niet genoeg was gebeurd, belandt Ned Stark in Koningslanding in een heus wespennest vol intriges, waarin de vrouw van de koning, Cersei Lannister, een centrale rol speelt.

Maar niet enkel in Koningslanding en in Winterfel gebeuren dingen die het vermelden waard zijn. Achter De Muur -een enorme muur van ijs in het uiterste noorden van het koninkrijk- beginnen zowel de wildlingen als de Anderen zich ook te roeren. En dan is er nog Viserys Targaryen, die de Ijzeren Troon opnieuw voor de Targaryens wil winnen, en dit hoopt te bereiken door zijn zus Daenerys uit te huwelijken aan Khal Drogo, leider van de Dothraki.

Stof genoeg voor een interessant verhaal dus! Bovendien is ‘Game of thrones' erg goed gemonteerd en opgebouwd, waardoor je als kijker nergens het gevoel hebt niet meer te kunnen volgen. Doordat de verschillende verhaallijnen zo subliem door mekaar verweven zijn, blijf je sowieso aandachtig, en ben je ook steeds benieuwd naar wat er gaat gebeuren met welk personage.

Ook het acteerwerk is van hoge kwaliteit, en de cast is gevarieerd. Sean Bean, die een overtuigende Ned Stark neerzet, is bijvoorbeeld een naam die we al kenden van onder andere ‘Troy' en ‘Lord of the Rings'. Aan de andere kant is er dan weer de vrij onbekende Emilia Clarke die zich laat opmerken als de sterke Daenerys Targaryen. En zo kunnen we nog wel enkele voorbeelden geven: Peter Dinklage als Tyrion Lannister, Lena Headey als diens zus Cersei, Kit Harrington als Jon Snow ... Het moge duidelijk zijn: de acteurs moeten niet onderdoen voor mekaar, en we zijn erg benieuwd naar hoe hun personages verder zullen evolueren.

Zelfs na het lezen van de boeken, zijn we dus nog steeds benieuwd naar het tweede seizoen van ‘Game of thrones'. En als dat alles nog niet duidelijk genoeg is, vatten we het graag nog even samen: ‘Game of thrones' is een schot in de roos.

Details TV
Speelduur:
50 min.
Info:

'Game of thrones' werd nog niet uitgezonden op de Belgische tv, maar was wel al te bekijken via Telenet Digital Tv.