Eigen Kweek, afl. 2.1

Back in business, of ze het nu willen of niet

Wijtschate. De Far West van Vlaanderen. Thuishaven van de Welvaerts, de boerenfamilie die Vlaanderen eind 2013 veroverde met een combinatie van wiet, Filipijnse bruiden en verkavelingsengels. Geen televisiekijker die niet wist wat shit of mouses betekende en de prijzen stapelden zich op, met als kers op de taart zelfs een Cutting Edge Award. Sommige instanties zouden daarbij wel eens van een keursmerk durven spreken en welaan, we zullen hen niet tegenspreken. Met dat immense succes kon een tweede reeks niet uitblijven, al bleef er één groot obstakel: toen we de Welvaerts voor het laatst zagen, waren hun problemen namelijk al lang verleden tijd. Waarom zouden ze zich in godsnaam terug in de criminaliteit begeven?

Het leven van de familie lijkt na al die jaren in ieder geval zijn gewone gangetje te gaan. Frank is nog steeds gelukkig samen met Julita en de twee hebben zelfs een zoontje. Broer Steven woont ondertussen nog steeds bij hun ouders, Jos en Rita, maar staat op het punt om te gaan samenwonen met zijn vriendin. All quiet on the Western front, totdat crimineel Patrick Musseeuw zijn opwachting maakt. Nadat diens tweelingbroer, beter bekend als Den Ollander, vorig seizoen het leven liet tijdens een confrontatie met de politie en de Welvaerts met zijn geld aan de haal gingen, zoekt de man vergelding en dwingt hij Jos en Steven om opnieuw wiet te gaan kweken.

Na drie jaar keert ‘Eigen kweek’ terug met een zeer onderhoudende eerste aflevering en dat is een uitmuntende verdienste. Geen overdaad aan West-Flenglishe woordgrapjes zoals zovelen, waaronder wijzelf, vreesden, maar wel een verhaal waarbij de liefde voor de personages overeind blijft. Sterkhouder blijft zonder meer Wim Willaert als Frank Welvaert. Zijn onhandige maar aandoenlijke gedrag (die trieste puppyogen!) vormde het hart van de eerste reeks en de chemie tussen Willaert en Rhoda Montemayor spatte van het scherm. Spijtig genoeg kregen we daar nog niet veel van te zien, en was het vooral Frank die zijn aandoenlijke zelve mocht zijn. Maar we kijken alvast uit naar hoe de relatie van Frank en Julita zal evolueren.

Nieuwkomer dit seizoen, het is maar hoe je het bekijkt, is dan weer Sam Louwyck, die de tweelingbroer van de overleden Ollander vertolkt. Een plot die doorgaans terug te vinden is in menig soap, maar hier toch nog enigszins geloofwaardig over komt, niet in het minst door de vertolking van Louwyck. Patrick Musseeuw zat vijftien jaar in de gevangenis voor moord (“Als die gast de komma verkeerd zet, kan ik er dan wat aan doen dat ik te veel Semtex gebruik?”) en heeft daardoor de voeling met de moderne tijd wat verloren. Dat leidt tot enkele leuke vondsten maar zorgt er tegelijk voor dat Musseeuw nooit een echt dreigende kracht wordt. Wanneer zijn polaroids te onduidelijk zijn om de Welvaerts te intimideren, zorgt dat voor een grappige situatie maar wel een waar hij uiteindelijk de dupe van is. Louwycks vertolking maakt veel goed, maar het ondermijnt de intensiteit van het karakter waardoor het moeilijker wordt om te geloven dat hij een beangstigender figuur dan zijn broer moet voorstellen.

Alles bij elkaar hebben we zonder meer genoten van deze eerste aflevering. De Welvaerts hebben zich in het Vlaamse collectief geheugen genesteld (1,8 miljoen kijkers voor deze aflevering) en daar zullen ze nog wel een tijdje blijven hangen. Of dit tweede seizoen zich echt zal kunnen onderscheiden van zijn voorganger valt nog af te wachten, maar het zullen in ieder geval gezellige zondagavonden worden. Al dan niet met ondertitels.

Details TV
Uitgezonden op:
21/02/2016 - 21u15
Zender:
Speelduur:
45 min.