Divorce

Na spicy sex in de stad volgt bittere scheiding in de suburbs

Het is moeilijk om bij de naam Sarah Jessica Parker niet automatisch aan Sex and the city te denken. Na deze serie waarin Parker jarenlang de romantische dertiger speelde, zagen we haar voornamelijk in even romantische komedies. Met Divorce keert ze vergezeld van Thomas Hayden Church terug naar het kleine scherm dat haar groot maakte. Zoals de titel van de serie doet vermoeden, bewandelt het koppel nu het andere uiterste van het relationele spectrum: de echtscheiding.

Divorce is opnieuw een komedie die over de tongen wil rollen. Waar Sex and the city vrouwenrechten en seksualiteit verkende, maken we in Divorce kennis met een gehuwd koppel uit de gegoede middenklasse met twee kinderen. De passie is weg en ze leven naast mekaar. Een scheiding biedt zich aan en ondanks alle oorspronkelijke goede bedoelingen worden de messen steeds scherper geslepen.

Divorce is humor van de pijnlijkste soort. Waar Parkers personage in eerste instantie nog voorzichtig wordt neergezet, gaat Church er al redelijk snel occasioneel los over: sloten worden vervangen, de meest evil vrouwenhatende advocaat ever wordt ingehuurd enzovoort. Het zorgt voor humor, maar tevens een beklemmend gevoel dat aanzet tot denken.

Tenminste, het zou kunnen aanzetten tot denken, moesten de omschakelingen niet zo radicaal zijn. Vooral Church gedraagt zich het ene moment menselijk om dan onverwacht uit te halen op een manier die wel grappig is, maar die de indruk wekt dat zijn persoonlijkheid 180 graden gedraaid is. Parker reageert hier vervolgens  dusdanig passief en meegaand op, dat beide personages uiteindelijk in dergelijke scènes eerder frustratie dan (groen) gelach opleveren.

Dit neemt niet weg dat Divorce wanneer het eenzelfde toon kan aanhouden heel goede vondsten bevat. Alles is vakkundig in beeld gebracht en de acteurs, vooral Church, hebben duidelijk plezier in hun rol. Globaal bekeken hadden de seriemakers echter beter bij voorbaat even nagedacht over wie de personages zijn en waar ze met hen naartoe wilden. Als een komedie slim wil zijn, moeten de makers haar immers ook slim aanpakken.

Details TV-DVD
Divorce, Season 1
Uitgezonden op:
29/05/2017 - 18u15
Zender:
Speelduur:
250 min.
Info:

Extra’s: audiocommentaar van Parker, schrijver/producer Paul Simms, en schrijvers Tom Scharpling en Adam Resnick bij enkele afleveringen.