Crimi clowns, seizoen 2

Wisselvallig déjà vu-gevoel

Dat Luk Wyns met zijn ‘Crimi clowns’ voor de verrassing van het tv-najaar van 2012 zorgde, is een feit. Met zijn adrenalinepil vol seks, drugs en rock-’n-roll leverde Wyns een heerlijk stukje televisie af waar wij enkel maar van konden smullen. Heerlijke dialogen, gitzwarte humor, van de pot gerukte personages, fantastische acteerprestaties … ‘Crimi clowns’ had het allemaal. Dat de reeks een nominatie voor beste comedy op het televisiefestival van Monte Carlo in de wacht wist te slepen, is daar het beste bewijs van. En die nominatie voor een Cutting Edge Award ook. Maar dat volledig terzijde.

Na hun bioscoopavontuur trekken de crimi clowns nu terug naar hun natuurlijke biotoop: het kleine televisiescherm. 2BE zendt de reeks vanaf 6 januari uit, maar dat het tweede seizoen nu al op dvd beschikbaar is, deed ons clownshartje - je bent een fan of je bent het niet - sneller slaan. Met veel enthousiasme staken we het eerste schijfje in onze dvd-speler, maar tegen de laatste aflevering was ons enthousiasme al wat bekoeld. Want in tegenstelling tot het eerste seizoen lijkt deze voortzetting van het ‘Crimi clowns’-verhaal een iets minder consequent stukje toptelevisie. Al kan de langere speelduur van de afleveringen (voor de dvd-box hermonteerde Wyns de kortere afleveringen tot episodes van vijftig minuten) de grootste spelbreker zijn. Want daardoor verdwijnt de snedigheid van de reeks wat. We zien ’s lands meest vulgaire clowns graag aan het werk, maar vijftig minuten aan een stuk blijkt toch wat te veel van het goede.

Wie dit tweede seizoen bekijkt, zal onvermijdelijk een groot déjà vu-gevoel te verwerken krijgen. Letterlijk dan. Een groot deel van de afleveringen bestaat namelijk uit ‘De movie’ die in de reeks verwerkt werd. Ook de eerste afleveringen werden al eens in Nederland uitgezonden - 2BE besloot om van het eerste seizoen maar tien afleveringen uit te zenden - en voor de fans kent het internet natuurlijk geen grenzen. We bleven dus wat op onze honger zitten, maar dat neemt niet weg dat dat materiaal soms ijzersterk blijft. Al zorgt die combinatie (een deel van seizoen één, de film en wat nieuw materiaal) voor een vrij wisselvallige mix. De originele cliffhanger van het eerste seizoen valt ergens in het midden van de reeks, en het spectaculaire slot van de film speelt zich nu aan het begin van de laatste aflevering af. Daardoor valt er geen echte rode draad door dit seizoen te trekken en voelt die laatste aflevering nu eerder aan als het begin van een nieuw seizoen dan de conclusie van het vorige. Bijgevolg lijkt de (definitieve?) afronding van het verhaal eerder bij de haren getrokken dan een mooie afsluiter van het geheel.

Maar los van die ongelukkige mix, het déjà vu-gevoel en de té lange afleveringen (een euvel dat op televisie wel verholpen zal worden), weet dit tweede seizoen toch voldoende te overtuigen om niet volledig in de schaduw van zijn voorganger te verdwijnen. De fragmenten die er boenk op zitten zijn nog altijd niet op één hand te tellen. Zo is een achtervolging tijdens een inbraak één van de meest huiveringwekkende stukjes televisie die uit onze Vlaamse klei ontsproten is. Om over Manou Kerstings vertolking van de ontspoorde Lou nog maar te zwijgen. En brochettes zullen nooit nog hetzelfde zijn. Maar los van die fantastische stukjes blijft dit een vrij teleurstellend seizoen. Al hopen we dit crimineel zootje ongeregeld ooit nog eens terug te zien. En dan bigger, louder and stronger.

Extra’s *: Geen

Details TV-DVD
Uitgezonden op:
08/12/2013 - 17u00
Zender:
Speelduur:
50 min.
Info:

Vanaf 6 januari op 2BE en nu al verkrijgbaar op dvd bij Media Markt.