Crimi clowns, seizoen 1

Crimineel goed

Het is een fantastisch gevoel, dat magische momentje bij een tv-reeks wanneer je denkt: ‘Dit zit potverdorie goed.’ Bij ‘Crimi clowns’ was dat nog voor de titelsequentie. Om specifiek te zijn: tijdens de openingsscène waarin de bende een electrozaak berooft. Toen was het voor ons meteen duidelijk. ‘Crimi clowns’ is een speciale reeks geworden. Aanvankelijk hadden we nochtans onze bedenkingen bij deze fictiereeks. Clowns die het criminele pad op trekken hebben meteen onze volste aandacht, maar het was vooral de found footage-stijl die ons zorgen baarde. Die filmstijl hebben we al vaker de mist in zien gaan dan dat het effectief goede films opleverde. Denk maar aan ‘Paranormal activity 45’ – we zijn de tel kwijtgeraakt – en consorten. Niet meteen films waar wij ons graag voor neerzetten. Dat dan nog eens naar een Vlaams niveau brengen deed ons al helemaal het ergste vermoeden. Maar vanaf de eerste minuten wist ‘Crimi clowns’ ons er dus van te overtuigen dat deze stijl zeker potentieel heeft en dat de makers die ten volle zullen benutten.

Niet zo lang geleden stond Ronny Tersago (Luk Wyns) aan de top van de Vlaamse showbizz als ‘Clown Norry en co’. Tot één van zijn misstappen groot nieuws wordt in de roddelpers. Om niet alles te verliezen waar hij zijn hele leven voor gewerkt heeft, beslist Ronny om overuren te draaien. Overdag treden hij en zijn kompanen op als clowns en ‘s nachts gaan ze op strooptocht in winkels en villa ’s. De serie begint met een inbraak in een elektronicazaak, waar zoon Wesley (Johnny de Mol) een aantal camera’s steelt om er een bioscoopfilm mee te draaien. Vanaf nu filmt hij dag na dag het doen en laten van de bende, hun repetities en optredens, hun criminele activiteiten, hun nachtelijke uitspattingen en hun turbulente privélevens.

‘Matroesjka’s’ op speed. Zo kunnen we ‘Crimi clowns’ het best omschrijven. Wie al van het scherm wegkijkt als er een blote tiet of een spatje bloed verschijnt, kan deze reeks best vermijden. Want het gaat hard. Seks, drugs en geweld zijn schering en inslag in het universum van ‘Crimi clowns’. En dat is eerlijk gezegd wel eens een verademing na de iets bravere series die we de afgelopen weken op het televisiescherm te zien kregen. Maar het is niet dat deze reeks, ontsproten uit het brein van Luk Wyns, enkel en alleen bestaat uit zulke shockmomenten. De momenten waarop de misdaden even achterwege gelaten worden, en er meer op de disfunctionele familie Tersago wordt ingezoomd, zorgen voor een aangename afwisseling. Het is misschien een zware vergelijking, maar ‘Crimi clowns’ zou wel eens ‘The Sopranos’ van de lage landen kunnen worden.

Vormelijk valt er ook niet veel aan te merken op de reeks. Zoals eerder gezegd waren we wat bang van de found footage-stijl, maar uiteindelijk blijkt die de reeks een eigen dynamiek te geven. De openingssequentie krijgt net die extra adrenalinekick, de scènes in de stripteasebar zijn heerlijk fucked up en de intermezzo’s van Wesley zijn soms op het hilarische af. Maar het is en blijft natuurlijk een gimmick. Gaat het na een tijdje tegensteken? Misschien, maar daar hoeven we ons momenteel nog niet al te veel zorgen over te maken. Want tel bij al het voorgaande ook nog eens een fantastische cast (Manou Kersting! Frank Aendenboom! Frank Lammers!) en ‘Crimi clowns’ kan eigenlijk niet meer stuk voor ons. Crimineel goed die reeks!

Foto’s: ©2BE

Details TV
Uitgezonden op:
01/10/2012 - 22u45
Zender:
Speelduur:
30 min.