Buurman, wat doet u nu?

Cath goes Holland

De titel van het nieuwe programma van Cath Luyten is een knipoog naar de alombekende oneliner uit de film 'Flodder'. Wanneer de kortgerokte Kees, vertolkt door Tatjana Simic, bepoteld wordt door meneer Neuteboom, kreunt ze schijnheilig 'Buurman, wat doet u nu?' Hierdoor krijgt het één-programma meteen de prijs voor meest vergezochte titel, want de enige link met de film is het land van oorsprong: Nederland. Cath heeft met dat land altijd al een speciale band gehad. Ze groeide op in Koewacht, een dorp dat half in België en half in Nederland ligt. Uiteindelijk koos ze op haar twaalfde voor de Belgische nationaliteit. Nu, 25 jaar later, keert ze met wat heimwee terug, om enkele bekende Nederlanders te volgen. En haar rokjes zijn daarbij iets minder kort dan die van Simic.

De eerste in het rijtje is meteen een topnaam: ex-K3’tje Josje Huisman. Een vrouw waarover veel verhalen de ronde doen, maar die zelf niet snel over haar persoonlijk leven praat. Deze aflevering van ‘Buurman, wat doet u nu?’ maakte ons helaas niet veel wijzer. Ok, we kregen de ouders van Josje te zien – en hun zolder die getransformeerd is tot opslagplaats voor K3-merchandising - en enkele ex-leerkrachten, maar zoveel hadden die niet te vertellen. De gesprekken waren weinig diepgaand en konden maar matig boeien. Op 1 moment werd het wel interessant: toen Josje in de badkamer vertelde waarom ze niet gehuild had bij het afscheid van K3. ‘Daar ben ik te nuchter voor!' In dezelfde scène vertelde ze ook dat ze met één van haar exen graag kindjes gewild had. Josje werd als het ware een beetje emotioneel en van die openhartige momenten hadden er meer in de eerste aflevering mogen zitten.

Gelukkig was er beterschap in aflevering 2, met BN’er Peter-Jan Rens als spilfiguur. Hij was met zijn rolletje als Meneer Kaktus in een vorige eeuw zowat de Gert Verhulst van Nederland en bijgevolg ook een jeugdheld van Cath. Peter-Jan woonde na een resem financiële problemen op een camping met zijn 44 jaar jongere vriendin Virginia en hun dochtertje Djelisa. Het gezin had net zijn intrek genomen in de nieuwe woonst, getuige de grote hopen kleren en andere spullen verpreid in het huis. ‘Waarom zou je kartonnen dozen gebruiken om te verhuizen, je moet die daarna toch weer leegmaken’, lachte Peter-Jan. Die zin toont meteen hoe hij naar het leven kijkt. Ondanks de tegenslagen die de acteur heeft meegemaakt, probeert hij positief te blijven en ziet hij de wereld als een grote speeltuin. Zelfs wanneer hij door zijn vriendin uitgescholden wordt omdat de borden verloren geraakt zijn tijdens de verhuis – misschien de volgende keer toch maar een kartonnen doos gebruiken – blijft hij halsstarrig glimlachen. Tot wanneer Cath vraagt of hij zijn tijd als Meneer Kaktus mist. Met een krop in de keel antwoord hij: "ja". Wanneer hij op het einde van de aflevering weer even als Meneer Kaktus op het podium staat, herleeft hij dan ook.

In de tweede aflevering toont Cath pas echt dat ze pakkende reportages kan maken. Met haar open blik en losse stijl slaagt ze erin om iedereen op zijn gemak te stellen. Ze laat de geïnterviewden ook in hun waarde. Wanneer de vriendin van Peter-Jan vertelt dat ze op haar veertiende bevallen is en de navelstreng met een nagelknipper doorgeknipt heeft, blijft Cath heel sereen. Samengevat kunnen we stellen dat de kwaliteit van ‘Buurman, wat doet u nu?’ sterk afhangt van de geïnterviewde in kwestie. Indien elke aflevering het niveau van die met Peter-Jan Rens zou halen, kreeg dit programma makkelijk drie sterren. Nu houden we het toch bij twee.

Details TV
Uitgezonden op:
28/09/2016 - 15u30