'Altered carbon', seizoen 1

Peperdure zwarte science-fiction met een zwakte voor structuur

Takeshi Kovacs (Joel Kinnaman) is de laatste van zijn soort in een wereld die in geen enkel opzicht als de onze aanvoelt. Of zo lijkt het toch. Hij ontwaakt voor de zoveelste keer in een ander lichaam, om de moord op de rijkste man in de hun bekende wereld te onderzoeken. De omgeving en spelregels mogen dan veranderd zijn, de serie maakt pijnlijk duidelijk hoe mensen altijd mensen zullen blijven. Ook al verkeren ze in een soort fatalistische vicieuze cirkel.

'Altered carbon' speelt zich af in de 25ste eeuw, waar eeuwig leven mogelijk is geworden door het opslaan en overzetten van het menselijk bewustzijn op een harde schijf, ‘stacks’ genaamd. De idee dat een mens eeuwig kan leven in verschillende lichamen is niet nieuw, maar de uitwerking is verrassend en creatief. Toch is het net dat aspect dat deze serie op veel vlakken verwarrend en bij momenten onsamenhangend maakt.  

De komst van 'Altered carbon' heeft menig science-fictionfanaat in de ban gehouden, maar nu hij er eindelijk is, stelt de serie toch op verschillende vlakken teleur. Dat de verwachtingen zo hoog lagen, zal niet verbazen als je weet dat het één van de duurste producties van Netflix tot dusver is. Daarbij komt nog eens dat de schrijvers niets aan het toeval wilden overlaten en Laeta Kalogridis als screenwriter aanstelden. Ze schreef onder andere scripts voor 'Avatar' en 'Shutter Island', beide grote successen. Maar in dit geval vergat ze toch even om wat diepgang aan de serie toe te voegen.

De schrijvers hebben zodanig veel ruimte opengelaten die dient ingevuld te worden door de eigen fantasie, dat die laatste soms de overhand neemt en de plot van het verhaal wat naar de achtergrond verdwijnt. In een wereld waar niks nog onmogelijk lijkt, is het namelijk geen sinecure om als kijker bij de les te blijven. ‘Ignore all your assumptions’ luidt een van de slagzinnen van de serie. Het klinkt jammer genoeg niet alleen te mooi om waar te zijn, dat is het ook. Een beetje meer omkadering en uitwerking van de verschillende verhaallijnen was zeer welkom geweest. Gelukkig heeft het belachelijke hoge budget ervoor gezorgd dat de beelden nog lang op je netvlies zullen nabranden, wat ook niet over alle sterke sci-fi reeksen te zeggen valt. 

Details TV
Altered Carbon
Speelduur:
55 min.