Witse - seizoen 2

Voort op hetzelfde elan

Nadat het eerste seizoen van ‘Witse’ een ongelofelijk succes bleek te zijn, kon een tweede reeks rond de norse commissaris uit Halle niet uitblijven. Bedenker Ward Hulselmans liet zijn creatie echter voor wat het was en een nieuwe ploeg scenaristen moest de reeks van nieuwe verhaallijnen voorzien. En met redelijk wat succes zo bleek.

Nu Witse (Hubert Damen) zijn persoonlijke problemen achter zich heeft kunnen laten, begint hij eindelijk goed te aarden in Halle. Zijn samenwerking met Dimi (Wouter Hendrickx) loopt gesmeerd en het contact met zijn omgeving wordt alsmaar beter. Het gaat zelfs zo goed met Witse dat er plaats is voor een nieuwe liefde in zijn leven: psychologe Annemie Nachtegaele (Els Olaerts). Maar net wanneer alles zo goed lijkt te gaan, wordt hij opnieuw geplaagd door gebeurtenissen uit zijn verleden.

Het tweede seizoen van ‘Witse’ gaat voort op hetzelfde elan van de eerste reeks. De moorden zijn onderling inwisselbaar, maar het zijn opnieuw de persoonlijke verhaallijnen die de reeks net dat ietsje interessanter maken. Hier gaat het vooral om de relatie die Witse ontwikkelt met Annemie en ook de vriendschap met overbuurvrouw Annie blijft aandoenlijk. Maar het moet gezegd zijn: wij hebben bij dit seizoen ook meer plezier beleefd aan de misdaadverhalen. Het hoge huis-, tuin-, en keukengehalte van de moorden blijft aanwezig, maar de verhalen komen net iets origineler voor de dag.  Akkoord, de eigenlijke moordenaar blijft de helft van de tijd makkelijk te raden - we hebben ondertussen zo onze eigen theorieën ontwikkeld - maar de verhalen errond zijn net iets interessanter en meer doordacht geworden. Mooie voorbeelden zijn de afleveringen ‘Burengerucht’ en ‘De eenzaat’ die momenteel toch wel tot onze favorieten behoren.

Maar de aflevering waar we toch het meest van genoten hebben, is de dubbelaflevering ‘De val’. Het is zowat een traditie geworden dat men bij Vlaamse krimi het seizoen afsluit met zo’n dubbelaflevering, maar zelden zien we dit tot een goed einde komen. ‘De val’ loopt echter niet in die – flauwe woordspeling! - val. De twee episodes zijn spannend en zo atypisch ‘Witse’ dat ze zelfs voor de grootste tegenstander van de reeks vermakelijk zijn. Deze dubbelaflevering werd zelfs even in de bioscoop gedropt als een soort van ‘Witse’-film. Mocht de minder ogende production design niet in de weg gezeten hebben, het zou misschien nog een geslaagde film geweest zijn ook.

De cast lijkt dit seizoen ook beter zijn draai te vinden. Waar ze in de eerste reeks hun personage nog niet volledig onder de knie hadden, is dit euvel in dit tweede seizoen duidelijk opgelost. Tegen het einde van het seizoen verlaat hoofdcommissaris Ilse Van de Casteele (Tine Van den Brande) overigens de reeks en maken we voor het eerst kennis met Peter Wytinckx (Dirk Tuypens). Rauwig zijn we daar niet om, want ‘het ijskonijn’ was nooit een van onze favoriete personages.

Op bepaalde vlakken is seizoen twee duidelijk beter als het eerste, maar uiteindelijk komen we toch tot dezelfde conclusie: ‘Witse’ is een fijne reeks, met uitstekende cast, die lekker wegkijkt. Niet meer, maar ook niet minder.

Details TV
Uitgezonden op:
12/02/2012 - 21u30
Zender:
Speelduur:
50 min.