Tomtesterom - seizoen 3

Tom ziet ze vliegen

Mocht Tom Waes een tv-programma gehad hebben op een internationale televisiezender zoals ‘Discovery Channel’, de man was wereldberoemd geweest. Bear Grylls en consoorten lijken soms watjes tegenover de strapatsen die Waes uithaalt. Wie is er nu ook zo gek om met slechts een maand training achter de stuurknuppel van een Boeing 737 te kruipen. Niet veel mensen zo blijkt, want het productiehuis krijgt het format om die reden niet verkocht aan het buitenland.

De formule van ‘Tomtesterom’ uitleggen, is volgens ons niet meer nodig. Maar voor die mensen die de laatste jaren onder een steen gewoond hebben – we willen geen enkele bevolkingsgroep discrimineren - zullen we het toch nog eens uitleggen. In ‘Tomtesterom’ test Tom Waes, samen met cameraman Nico Surings en klankman Pascal Braeckman, verschillende ‘how to..’-boekjes uit op hun geloofwaardigheid. In de twee vorige seizoenen lukte het bijvoorbeeld om een haai te hypnotiseren, de Marathon des Sables te lopen en schlagerzanger – een, twee, drie! Dos cervezas por favor! - te worden. Niets leek gek genoeg, maar blijkbaar bleek er toch een schuif te bestaan waarin nog wat ideeën lagen die onuitvoerbaar bleken. Voor het laatste seizoen besloot Tom zich toch te wagen aan onder meer het beklimmen van ‘El Capitan’, schansspringen en het besturen van een Boeing 737. Geef die man de status van Freddy De Kerpel a.u.b.!

We bekennen: wij zijn fan van ‘Tomtesterom’ sinds het eerste seizoen. Groot was de vreugde dus toen bleek dat er nog een derde seizoen zou komen. Die vreugde maakte echter snel plaats voor twijfel. Het tweede seizoen was immers een grote hit geworden, en dan is het natuurlijk moeilijk beter te doen. Het derde seizoen van ‘Zonde van de zendtijd’ is bijvoorbeeld onder diezelfde druk bezweken. Zou ‘Tomtesterom’ hetzelfde lot beschoren zijn? Gelukkig kunnen we daar (voorlopig) negatief op antwoorden.

De hype die aanvankelijk gecreëerd werd, deed ons nochtans het ergste vermoeden (alweer met ‘Zonde van de zendtijd’ in het achterhoofd) maar de eerste aflevering brengt exact hetzelfde wat de vorige seizoenen zo goed maakten: dat sterke jongens-onder-elkaar-die-eens-een-programma-maken-gevoel. Er wordt niet te veel stilgestaan bij futiliteiten waardoor het programma voldoende vaart heeft en de wisselwerking tussen Tom, Nico en vooral Pascal werkt aanstekelijk. Het is natuurlijk makkelijk scoren met een stunt van jewelste (doe het hem toch maar na!), maar de volgende afleveringen lijken ook fantastisch te worden. Wij kregen bijvoorbeeld al hoogtevrees door enkel naar de trailer van de ‘El Capitan’-aflevering te kijken.

Na de aflevering opperden enkele media dat Waes het vliegtuig niet zelf aan de grond gezet zou hebben. Dat zou inderdaad tegen het opzet van het programma zijn, iets wat wij niet meteen van Tom Waes zouden vermoeden, maar indien het toch waar zou zijn: wat dan nog? ‘Tomtesterom’ blijft sterke, ontspannende en goed gemaakte televisie, een combinatie die de laatste jaren wat zoek is op de Vlaamse televisie. Kunnen we daar nu niet eens gewoon van genieten, zonder er meteen als aasgieren op te willen springen. Kunnen we dat afspreken?

Details TV
Uitgezonden op:
19/02/2012 - 20u30
Zender:
Speelduur:
40 min.
Info:

Elke zondag om 20.30 u op één.