Radio Plettenberg (Radio 1)

Een huismus in Zuid-Afrika

Plettenberg, Zuid-Afrika. Daar woont Wouter Deprez momenteel. Dat is een beetje tegen zijn zin, want eigenlijk vindt hij België exotisch en gevaarlijk genoeg. Het was zijn vriendin die hem meenam op avontuur naar een land dat even boeiend als gevaarlijk is. Voor Radio 1 trekt Deprez op ontdekkingstocht door Plettenberg, en het verslag daarvan hoor je de komende acht weken op de radio.

'Radio Plettenberg' is veel minder een echte radio-uitzending dan een cabaretshow. Wouter Deprez gaat wel op interview in zijn nieuwe omgeving, maar hij verwerkt die geluidsfragmenten tot een aanvulling op zijn zestig minuten durende monoloog. In de eerste aflevering vraagt hij zich af waarom de Zuid-Afrikanen in zijn buurt zo graag zwemmen in zee? Waarom ondernemen ze zo'n risicovolle belevenis, gezien de haaien en de walvissen die daar wel eens vertoeven? 

Deprez vraagt het aan Tony, een man met een geschatte schouderbreedte van twee meter twintig. Die Tony zwom ooit eens oog in oog met zeven walvissen, met een gecumuleerd gewicht van pakweg 210 ton. De Zuid-Afrikaan vertelt hoe hij in de ogen van de walvissen de geschiedenis van de hele wereld zag. Deprez voorziet het verhaal van de nodige, even cynische als humoristische commentaar. Na Tony laat hij nog een strandredder aan het woord, en een man die door toedoen van een haai wat ledematen ontbreekt.

De stijl van Radio Plattenberg is uitzonderlijk: het is, zoals gezegd, bijna een cabaretvoorstelling op de radio. Wie een dagboek van een nieuw leven verwacht, zal ontgoocheld zijn. Het is een verhaaltje, een kleine reflextie die opborrelt bij iemand die liever niet verder komt dan de schaduw van de plaatselijke kerktoren. Het is welgemeende verwondering, in de eerste aflevering over het hoe en waarom van zwemmen tussen walvissen en haaien. Het is een monoloog, aangevuld met flarden uit gesprekken die je niet kan reconstrueren.

Toch had het allemaal wat meer vaart mogen hebben. Hoe graag we Deprez ook bezig horen op de radio, het kost redelijk wat moeite om een volledig uur aan de radio gekluisterd te hangen om te luisteren naar een emigrant die vertelt over zwemmen tussen de haaien. Een beetje meer afwisseling had hier geen kwaad gekund. De stroom woorden die Deprez gebruikt om zijn verhaal te vertellen, valt te snel stil.

We zijn wel blij dat we het hele uur 'Radio Plettenberg' uitgezeten hebben. Deprez is een fantastische verteller en de manier waarop hij naar zijn verblijf in Zuid-Afrika kijkt is licht absurd en toch herkenbaar. We weten nog niet zeker of Plettenberg, na het horen van het programma, een bezoekje waard is, maar de volgende delen in de radioreeks zullen dat zeker wel zijn.

Details Radio
Uitgezonden op:
05/02/2012 - 13u00
Zender:
Speelduur:
60 min.
Info:

Vanaf zondag 5 februari brengt cabaretier Wouter Deprez acht unieke afleveringen van de nieuwe radioreeks Radio Plettenberg. Radio vanuit het paradijselijke Pletterberg, een stadje in Zuid-Afrika waar hij momenteel woont. Unieke radio over zijn avonturen als angsthaas in Afrika.