Boardwalk empire - seizoen 1

Niets dan troeven

Eind 2010 was het eerste seizoen van het HBO-programma 'Boardwalk empire' al te zien op de Amerikaanse televisie, nu pas heeft het programma ook zijn weg gevonden naar Canvas. En hoewel op Canvas afgelopen woensdag nog maar de eerste aflevering te zien was, hebben wij ondertussen al het volledige eerste seizoen achter de kiezen, dankzij de previews van Telenet digitale tv. En of het ons gesmaakt heeft, dat eerste seizoen 'Boardwalk empire'!

In 'Boardwalk empire' maken we kennis met Enoch 'Nucky' Thompson, een personage gebaseerd op Enoch 'Nucky' Johnson. Net als -de echte- Johnson was ook de fictieve Thompson een belangrijk politiek figuur in Atlantic City ten tijde van de drooglegging van de Verenigde Staten. En die belangrijke politieke positie wist Johnson ten volle in zijn eigen voordeel te benutten, iets wat we ook in de serie te zien krijgen.

In de pilotaflevering, letterlijk aan de vooravond van de Amerikaanse drooglegging, maakt Nucky Thompson al meteen enkele afspraken over het smokkelen en illegaal verkopen van alcohol op grote schaal. En dat belooft een onderneming te worden die Nucky en zijn kompanen bepaald geen windeieren zal leggen, al botsen ze uiteraard ook op felle tegenstanders van (illegaal) alcoholgebruik.

Zo is er Margaret Schroeder, lid van de Women's Temperance League, een vereniging die -zoals de naam al doet vermoeden- de drooglegging met hart en ziel verdedigt. Schroeder zal naarmate het eerste seizoen vordert, overigens een steeds belangrijker rol gaan spelen. Ook de erg strikte agent Nelson Van Alden is niet enkel sterk pro-drooglegging, hij lijkt er ook op gebrand om Nucky Thompson achter tralies te krijgen. Nucky heeft echter overal connecties -zijn broer is sheriff Elias Thompson - en is niet bang die in te schakelen...

Het verhaal en de spanningsopbouw in dit eerste 'Boardwalk empire'-seizoen zitten dus goed, laat daarover geen twijfel bestaan. De tv-serie is gebaseerd op Nelson Johnsons boek 'Boardwalk Empire: the birth, high times and corruption of Atlantic City', en werd meegeschreven door onder andere Steve Kornacki en Terence Winter, allebei bekend van 'The Sopranos'. En als die namen nog niet overtuigend genoeg zijn, halen we er graag ook nog de namen van de regisseurs bij: Martin Scorsese kroop in de regiestoel voor de eerste aflevering, waarna zijn taak vakkundig werd overgenomen door Timothy Van Patten.

Een sterk scenario en dito regie resulteren onder meer in opvallend veel aandacht voor accuraatheid en oog voor detail. Op de promenade van Atlantic City, in Nucky's kantoor, in de buitenwijken waar Schroeder woont... De sfeer van de 'Roaring twenties' wordt, voor zo ver wij dat kunnen weten, perfect weergegeven.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de acteerprestaties. Nucky Thompson lijkt wel op het lijf van Steve Buscemi geschreven, zo overtuigend zet Buscemi zijn personage neer. Verder vallen ook nog Michael Pitt (als James Darmody), Michael Kenneth Williams (als de zeer indrukwekkende Chalky White) en Aleksa Palladino (Angela Darmody) op. Zo kunnen we eigenlijk nog wel even doorgaan, maar laten we het omwille van het beperkt aantal tekens dat we kunnen gebruiken in deze review, hierop houden: 'Boardwalk empire' heeft een ijzersterke cast!

HBO heeft met 'Boardwalk empire' weer een kwaliteitsvolle serie afgeleverd, boordevol troeven: een interessant verhaal, uitstekende regie en een cast om 'u' tegen te zeggen. Een schot in de roos dus, die wij met veel plezier opnieuw gaan volgen op Canvas!

Details TV
Uitgezonden op:
15/02/2012 - 20u45
Zender:
Speelduur:
50 min.