Wouter Deprez, ‘Levend & vers’

Simpel is goed

‘Gèrn zien.’ Dat is waar Wouter Deprez’ nieuwste voorstelling over gaat. In de laatste minuten van 'Levend & vers' spreekt de cabaretier het expliciet uit, nadat hij een zoveelste uitverkochte zaal om en bij de twee uur tranen met tuiten heeft doen lachen. Het orgelpunt is een moment van oprechte verstilling, een zeldzaam ogenblik voorbij schuine moppen, groteske situatiehumor en absurde anekdotes. Datgene waarvoor Deprez in al zijn taligheid eerst geen woorden vindt, formuleert hij uiteindelijk luidop. Aan de telefoon. Tegen zijn moeder. Die een kruis te torsen heeft – en wie niet?

Het omvattende narratief van ‘Levend & vers’ beslaat ongeveer 24 uur uit het leven van het gezin Deprez. Een avond op restaurant, een scène in de keuken, een bezoek aan zijn ouders: als rasverteller puurt de in Gent neergestreken West-Vlaming er een avondvullend programma uit. Uitgesponnen grappen, hilarische misverstanden, onuitgesproken gedachten die voor de gelegenheid worden geëxpliciteerd, geestige mime en af en toe een olijk lied: klinkt als comedy zoals comedy hoort te zijn? Jazeker. Toch toont deze creatie wederom aan dat Deprez een volstrekt unieke stem heeft binnen het genre. Niet omdat hij het scabreuze vermijdt, want dat doet hij deze keer niet. Zo begint de voorstelling met een rondvraag over sterilisatie, waarna nog een resem onderbroekenlollen volgen. Meestal komt Deprez er uitstekend mee weg, hoewel een lied als ‘Middelbaar’ een beetje in een adolescentensfeer blijft hangen.

Het leeuwendeel van Deprez’ humor is evenwel geraffineerd. Daarenboven is zijn vermogen om uit de werkelijkheid die hem omgeeft een onderhoudend continuüm te boetseren buitengewoon. Daar horen obligaat uitvergrotingen bij, traditioneel over de verschillen tussen man en vrouw, over West-Vlaanderen, over kinderen en hun ouders, enzovoort. Wat Deprez daar subtiel aan toevoegt, zijn de wezenlijke vraagstukken die hem bezig houden. Wat maakt een relatie geslaagd? Hoe heeft hij de moeilijke periode met zijn vrouw kunnen overbruggen? Vanuit welke ethiek zijn ze als koppel opnieuw naar elkaar kunnen toegroeien? Wat betekent het om in tijden van scheidingen echt voor elkaar te kiezen? Enzovoort.

Daarnaast zoomt Deprez uit, om zo het maatschappelijk toneel te betreden. Ontwapenend is de passage waarin hij, in een poging om zijn zoon de betekenis van het woord ‘onrechtvaardigheid’ uit te leggen, uitweidt over het verschil in levensverwachting en -kwaliteit tussen hoog- en laaggeschoolden. Daarnaast staat Deprez stil bij dierenleed, bij de keuze om al dan niet vegetariër te worden, bij intermenselijke cohesie – waarbij hij niet ten onrechte een kritische voetnoot plaatst bij een samenleving die zelfs het sociale weefsel probeert te regisseren. Meer existentieel raakt ‘Levend & vers’ ten slotte aan verouderen, afscheid nemen en tevreden leren zijn met wat het bestaan te bieden heeft. Grote wijsheid dus, vermomd als glimlach.

'Levend & vers' is allesbehalve comedy uit de spreekwoordelijke ivoren toren. Verzinsels die stelselmatig bepaalde karakteristieken van de performer uitlichten, interesseren Deprez bovendien niet. Integendeel is de basis van zijn werk het leven zelf. ‘Simpel is goed’, dixit de cabaretier onderweg – en precies dat adagium brengt hij in de praktijk door vanuit herkenbaar, uit oervlaamse klei ontgonnen materiaal te vertrekken. Complex in al zijn eenvoud – inderdaad zoals het leven zelf.

Details Podium
Simpel is goed
Location:
Capitole Gent
Datum opvoering:
2018-05-23 00:00:00