Willy Wrat

Medisch probleempje creatief verbeeld in kindervoorstelling

Waar komen wratten vandaan en hoe geraak je er van af? Dat lijkt op het eerste zicht waar ‘Willy Wrat’ over gaat. Het klinkt saai en het misschien een ongewoon topic voor een boeiende en leuke kindervoorstelling, maar niks is minder waar. 

In het stuk van DE Studio en Jaela Cole ontmoeten we de 8-jarige Viktor (Tina Maerevoet). Hij is op zwemles bij juf Esmeralda (Inge Paulussen), iets wat hem allerminst goed afgaat: hij blijft aan de rand van de plank genageld, durft niet te springen, en moet afdruipen. De les levert hem bovendien een voetwrat op, eentje met een heel eigen persoonlijkheid, in de vorm van acteur Adriaan Severins. Die kan zich gekkebekkentrekkend prima uitleven in de speelse hardnekkigheid die Willy Wrat aan de dag legt. Geen moeder (ook weer Inge Paulussen) of kierewiete dokter (Els Béatse) die hem de baas lijkt te kunnen. En intussen geraakt Victor ook figuurlijk aan zijn wrat gehecht. Zelfs als zijn kameraadje (ook weer Els Béatse) hem daardoor de rug toe keert.

Dat wrattenproleem is dus maar de rode draad in een voorstelling die gaat over vriendschap, erbij horen en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat, ja, zelfs keuzes maken in het leven. Simpel en rechtdoorzee, maar grappig (soms ook voor volwassenen) en voor het doelpubliek van pluszesjarigen participatief. De stukopenende zwemles is al meteen de goede gelegenheid om mee te doen.

Ook het decor is simpel: niet veel meer dan een meubelstuk dat dienst doet als tafel, dokterskabinet en springplank. Eenvoudig lichtwerk doet geloven dat die inderdaad aan de rand van het zwembad staat. En ook de kostuumwissels zijn eenvoudig gehouden. De acteurs staan te spelen in vleeskleurige maillots waar velcrogewijs de juiste kledingstukken voor het personage en de situatie op gekleefd kunnen worden. Inventief.

En al zijn die pakjes wellicht niet het meest aangename kostuum, toch merk je het spelplezier bij de cast. Bij Severins, om te beginnen, maar ook bij Maerevoet, die je op geen enkel moment aan Paulien, haar personage uit ‘Thuis’, doet denken. Paulussen switcht zonder veel uiterlijke verandering met gemak van moeder naar zwemjuf met toch een ander karaktertje. En Béatse zet een goed ettertje neer, maar evenzeer de gaga-arts. Fijn om naar te kijken, gebald in een leuk, zorgenvrij uurtje.

(foto: Kathleen Michiels) 

Details Podium
Location:
De Studio, Antwerpen
Datum opvoering:
2016-01-09 00:00:00