Steven Mahieu, 'Maniak'

Een man, een marcelleke en duizend kilo grappen

Het moet een aantal jaar geleden zijn, hoeveel precies weten we niet meer. Wat we wel nog weten: ene Steven Mahieu zou die avond een stuk van zijn eerste show try-outen. Wat we ook onthouden hebben: diezelfde Mahieu blies ons die avond omver. Vanuit het niets vuurde hij de ene na de andere grap de wereld in en duwde ons met onze neus keihard in ons eigen leven. Het is weinigen gegeven. Mahieu toerde door het land met 'Mahieustueus' en kreeg van alle kanten lof. Verdiend, maar het legt ook een immense druk op de schouders van een komiek. Zal de opvolger even straf zijn? Zullen de grappen even goed zijn en zal er toch iets van verhaal achter zitten. Wij waren benieuwd.

Mahieu liet ons nog even op onze honger zitten, want hij had een voorprogramma meegenomen. Stand-upcomedians die jong talent zo'n kans geven, je ziet het minder en minder. Wij hadden er al zin in, want we zagen Lukas Lelie al eerder eens aan het werk. We kunnen u maar een ding zeggen: onthoud deze naam. Binnen enkele jaren staat deze man hoog aan het firmament dat comedy heet. De mix van droogheid en ernst waarmee hij zijn (soms geniale) grappen vertelt, zijn echt een pluspunt. Onlangs spraken we met een andere comedian, eentje die al jaren in het vak zit en in het hele land en bij onze Noorderburen vaak voor volle zalen staat: 'Wat die Lukas Lelie op een paar maand schrijft qua grappen, daar hebben wij verdomme tien jaar over moeten doen!' Waarmee we maar willen zeggen dat er een toekomst in het verschiet ligt.

Op naar de hoofdbrok dan! Mahieu kiest voor een klein decor: een glasraam met zijn beeltenis. Rondom zijn hersenen zien we een paar iconen. Later blijken die de thema's van de avond zijn en niet zomaar gekozen, ze komen recht uit het leven. Niet enkel Steven Mahieu zijn leven, maar ook uit dat van u en mij. Het leven zoals het is, met al zijn kleine kantjes. Alle regeltjes en onvolmaaktheden, ze worden door Mahieu aangekaart en simpelweg in het (onder)hemd gezet. Vindt u ook niet dat 'knipvaardigheid' wel héél belangrijk is in de opvoeding van uw kinderen? Gaat u ook om de zoveel weken naar de huisarts, voor een nieuw voorschrift voor een doosje antidepressiva?

Mahieu kiest niet steeds voor de gemakkelijke weg en dat typeert hem. Hij durft een volledig stuk in de show te gooien waarmee hij niet op een lach doelt. Hij kruipt onder uw vel wanneer hij vertelt over zijn verleden als sociaal werker. De paar jaren dat hij met criminele en psychiatrische jongeren werkte, hebben hem getekend en dat wil hij laten voelen aan het publiek. Terecht: zijn betoog pakt recht naar het hart. Tegelijk legt hij je enkele minuten later alweer in een deuk wanneer hij zijn sterke mimiek gebruikt om zijn ergernis uit te drukken over bijvoorbeeld een bijsluiter in een medicijnendoosje. De kleine dingen, vertelden we toch?
Steven Mahieu is een stand-upcomedian pur sang met niet teveel tralala: een man, een microfoon, een marcelleke, maar wel duizend kilo grappen.

Steven Mahieu bevestigt dat hij niet langer aan de onderste trede van de comedyladder staat. Hij is een aantal stappen naar boven gegaan en mag zich stilaan gaan meten met de groten. Laat het grote publiek hem maar gauw ontdekken, hij verdient het.

Gezien in CC De Herbakker Eeklo – 19 februari 2014
Foto's: © Tom Verbruggen & © Pieter Verhaeghe

Details Podium
Datum opvoering:
2014-02-19 00:00:00
Datum premiere:
09/01/2014 u