SKaGeN & Clara van den Broek, ‘Liefste’

Een tocht uit het ondergrondse

Theater in een theaterzaal? Steeds meer makers zoeken met hun werk andere oorden op. Actrice en theatermaakster Clara van den Broek koos voor de première van haar nieuwe creatie een weidse vlakte uit, in de verte afgebakend door een handvol bomen en windmolens. Spelen doet ze samen met vier andere acteurs in een gat in de grond, ingericht als woon- en slaapkamer. ‘Liefste’ is een vervolg op 'Sommige dingen (vallen in het water)', een stuk dat van den Broek in 2012 maakte na het overlijden van haar man. In deze nieuwe productie staan het gemis en de intense afwezigheid van een man opnieuw centraal.

Een jonge vrouw, een iets oudere vrouw en een nog iets oudere vrouw leven samen in een ondergrondse ruimte – meteen een verwijzing naar het liefdesverhaal van Orpheus en Euridice, waarin de Griekse held afdaalt naar de onderwereld om zijn geliefde terug te halen. Ook de drie vrouwen verloren een dierbare en vullen hun dagen sindsdien routineus met vaste rituelen en het ophalen van herinneringen, die een jongen voor hen uitbeeldt. De gestorven man drinkt thee, haalt grappen uit en wordt ten slotte opgebaard en weggedragen. Onderling spreken de vrouwen weinig. De verstilling van hun levens is overweldigend, een effect dat een intelligent gekozen soundtrack nog versterkt. Contact met andere mannen wordt radicaal vermeden: wie het toch waagt, bekoopt dat met zijn leven.

Via koptelefoons krijgen de toeschouwers bij die scènes flarden liefdesmuziek en begeleidende teksten en reflecties te horen. Clichés over de liefde worden zo verheven tot rake waarheden. Het geheel oogt erg filmisch: mooie beelden vloeien voortduren in elkaar over. Ruimte om de personages uit te diepen is er in die film niet. De spelers gaan als het ware op in het indrukwekkende decor, maar moeten zich daardoor beperken tot vlak acteerwerk. Twee mannen die het fort weten binnen te dringen, verdwijnen even snel als ze gekomen zijn. De spanning van hun komst had best wat meer aandacht verdiend.

‘Liefste’ is een geslaagde locatievoorstelling. De immense ruimte wordt prachtig benut en vormt samen met de teksten van van den Broek een ontroerend samenspel. Het trage en duurzame verdriet hangt als een dikke wolk in de uitgegraven kamer, terwijl de twee jongste personages daaruit proberen los te breken door de omliggende vlakte te bespelen. De figuren krijgen doorheen de voorstelling geen gezicht of eigenheid, maar dragen wel allemaal de hoop op een nieuw begin en een oervast geloof in de liefde uit. Laat dat dan maar even voldoende zijn om te genieten van een poëtisch stukje zomertheater.

Details Podium
Liefste - Bas Verrept
Concept, regie en tekst: Clara van den Broek
Spel: Prince Appiah, Elyne Notebaert, Inge Schoups, Anaïs Verniers, Wolf Verniers
Kostuum: Vittoria Spadafora, Elina Valdmane, Clara van den Broek
Geluidsontwerp en technische leiding: Jeroen Wuyts, Eric Engels, Lars Morren
Productieleiding: Sandra Diris
Bewegingsadvies: Charlotte Vanden Eynde
Letterborden: Stan Verrept
Zakelijke leiding: Korneel Hamers
Foto's en affichebeeld: Bas Verrept
Letters affiche: Paul Verrept
Productie: SKaGeN, Villanella
Coproductie: Dommelhof Neerpelt, Theater op de Markt, Zomer van Antwerpen
In samenwerking met: Villanella, DEStudio
Datum opvoering:
2018-08-05 00:00:00
Datum premiere:
28/07/2018 u