Romeinse tragedies

Totaalpakket tot in microdetails

‘Over drie minuten zal u getuige zijn van de dood van Coriolanus, wij gaan dan meteen door met Julius Caesar.' Een stem leidt ‘Romeinse tragedies' in goede banen en dat is geen overbodige luxe voor een marathonvoorstelling van zes uur. In die tijdsspanne kun je naar New York of Dubai reizen, maar de tocht die ‘Romeinse tragedies' aflegt, is een all-in-ervaring die een diep gegroefde indruk nalaat.

‘Romeinse tragedies' beslaat drie tragedies van William Shakespeare. ‘Coriolanus' uit 1623 gaat over de Romeinse militair Gaius Marcius Coriolanus; ‘Julius Caesar' uit 1599 beslaat de dood van de gelijknamige politicus en ‘Antonius en Cleopatra' uit 1623 gaat over de liefde tussen Marcus Antonius en de Egyptische koningin Cleopatra. De thema's uit de tragedies - politieke eer, macht, liefde - overleefden zonder erosie de tijd en kunnen probleemloos in een 21e-eeuwse setting een 21e-eeuws publiek bekoren.

Het decor drukt een bureaucratische sfeer uit, die wordt aangevuld met de formele kleding van de spelers. Met een lichtkrant, live percussie, een presentatorstem, stroboscoopeffecten, live videobeelden... wordt een multimediaal totaalspektakel aangeboden. Bovendien is interactie belangrijk en kan het publiek tijdens de voorstelling genieten van een drankje en een hapje op de scène, surfen in de internethoek en vrij van plaats veranderen. Op die manier wordt een stuk van zes uur makkelijker verteerbaar, al mis je wel veel details als je op de scène zelf volgt. Voorts wordt goed ingespeeld op de politieke arena en de volkstribune, en het Romeins-Griekse en Shakespeariaanse publiek, dat niet braaf in de stoelen bleef zitten, maar van zich liet horen - tot scheten en boeren toe.

Er is een voortdurende spanning tussen het stuk en wat er zich buiten afspeelt. Niet enkel met het publiek op de scène, maar ook met de visagiste en kapster die de spelers op het podium klaarstomen. Doordat de bovenste helft van het podium bedekt is met een videoscherm, krijg je een panoramische inkijk. Dat deze voorstelling begint en eindigt met Bob Dylan mag niet verbazen. De tonen van ‘The times they are a-changin' vullen de sfeer goed aan. Toch wordt duidelijk dat de tijden niet zo hard aan verandering onderhevig zijn, want er is niet veel veranderd aan de politieke machtswellust en gevoelloosheid die de personages verpersoonlijken. De actualiteit komt zeer dichtbij en niet enkel door de videobeelden van oorlogen tijdens de fictieve nieuwsuitzendingen. Enkel het belangrijkste werd gepuurd uit de oorspronkelijke tragedies en die gestileerdheid zorgt ervoor dat alles makkelijk te volgen is. Bovendien zijn er, ondanks de zware materie, genoeg lichtere elementen en de muziek, videobeelden en decorwissels zorgen ook voor adempauzes.

De spelers leveren uitmuntend werk, zowel op het vlak van spel als taal. Chris Nietvelt en Hans Kesting zijn onovertroffen als Cleopatra en Marcus Antonius. Frieda Pittoors brengt een harde maar gevoelige moeder van Coriolanus en Hugo Koolschijn slaagt erin om in een marcelleke nog geloofwaardig te zijn als Caesar. Iedereen levert een hoogstaande prestatie, al heeft Eelco Smits minder dankbare rollen, waardoor hij minder kanten van zichzelf kan belichten.

Het tijdsverloop werd consciëntieus uitgerekend en over elk detail werd minutieus denkwerk verricht. De inhoud van de tragedies kennen de meesten al, maar wat Toneelgroep Amsterdam ermee doet is van wereldniveau. Zo wordt de omstreden start van Ivo van Hove in 2001 helemaal vergeten. Voor ‘Romeinse tragedies' kun je alleen maar diep buigen.

Details Podium
Muziek: Bl!ndman / Eric Sleichim
Regisseur: Ivo van Hove
Acteur: Barry Atsma, Jacob Derwig, Renée Fokker, Fred Goessens, Janni Goslinga, Marieke HEEBINK, Fedja van Huêt, Hans Kesting, Hugo Koolschijn, Hadewych Minis, Chris Nietvelt, Frieda Pittoors, Alwin Pulinckx, Eelco SMITS, Karina Smulders
Auteur: William Shakespeare
Dramaturg: Bart Van den Eynde, Jan Peter Gerrits, Alexander Schreuder
Copyright afbeeldingen: Jan Versweyveld
Locatie: De Singel Antwerpen
Gezelschap: Toneelgroep Amsterdam
Location:
De Singel Antwerpen
Datum opvoering:
2008-08-24 00:00:00
Datum premiere:
17/06/2007 u