Paulien Cornelisse, 'Om mij moverende redenen'

Altijd een discobal

Het mos houdt het al tweeduizend keer zo lang uit op deze wereld als de mens. Vanuit het perspectief van het mos bekeken, is een mensenleven dan ook niet meer dan een knipoog. In de zaalshow waarmee de Amsterdamse schrijfster en cabaretier Paulien Cornelisse momenteel door Vlaanderen trekt, neemt ze af en toe de tijd om uit te zoomen. Ze legt meesterlijk de vinger op de absurditeit van haar kleine bestaan en trekt zich zo nu en dan terug in een kleine serre vol mos, met een herderlijk muziekje erbij, om de dagelijkse drukte even in perspectief te plaatsen. Die formule is eenvoudig, maar werkt wonderwel.

Het leven is waanzinnig onduidelijk. Die vaststelling vormt het uitgangspunt van Cornelisses voorstelling. Ze vertelt onverbloemd over de chaos in haar eigen ‘grote mensenleven’ en haar pogingen om die te omarmen. De anekdotes die ze voordraagt zijn in de eerste plaats ongelooflijk komisch, maar vooral erg herkenbaar in hun onverklaarbaarheid. Cornelisse vertelt over haar argwaan bij the yoga lifestyle, haar bedenkingen bij de meerwaarde van een traplift, de onhaalbare race tegen de tijd en het schuldgevoel dat gepaard gaat met het kopen van een nieuw paar loopschoenen. Cornelisses ongecompliceerde, troostende conclusie daarbij luidt dat je jezelf en je gedachten het grootste deel van de tijd vooral niet serieus hoeft te nemen.

Meer dan de kleine serre en een plantentrapje heeft rasvertelster Cornelisse niet nodig om haar publiek vast te houden. Ze verliest nooit het ritme in haar betoog en verrast de toeschouwers voortdurend met haar intelligente taalgevoel. Cornelisse heeft haar vak met een prachtige naturel onder de knie: ze weet een zaal twee uur geboeid te houden met haar oprechte betoog en balanceert schalks tussen banaliteiten en hilarische analyse.

‘Om moverende redenen’ schuurt niet tegen de grenzen van de stand-upcomedy aan. Het is een voorstelling die alles op alles zet om grappig en herkenbaar te zijn en die het publiek geruststelt. Vernieuwend is dat niet meteen, maar dit soort scherpzinnig maar vermakelijk cabaret moet absoluut tot de kern van het genre blijven behoren. Hoewel de mens van de wereld een volstrekt onbegrijpelijke plek vol vraagstukken heeft gemaakt, is er volgens Cornelisse tot dusver geen reden tot paniek. Er zijn wel degelijk nog zekerheden in het leven: als je twijfelt tussen wel of geen discobal, altijd wel een discobal.

Details Podium
Paulien Cornelisse
Spel: Paulien Cornelisse
Regie: Thomas van Luyn
Datum opvoering:
2019-01-19 00:00:00
Datum premiere:
01/02/2017 u