Modernisme, MSK Gent

Belgische abstracte kunst en Europa

Voor het eerst in meer dan twintig jaar wordt er in ons land een overzichtstentoonstelling gegeven over de Belgische modernisten omstreeks 1920. Hoewel de meeste kunstliefhebbers bij modernisme rond 1920 automatisch denken aan onze Nederlandse buren die furore wisten te maken met De Stijl kan je na het bezoeken van de tentoonstelling niet om het feit heen dat onze Belgische kunstenaars het ook niet slecht gedaan hebben toen. Dat positief beeld loopt als een rode draad doorheen de tentoonstelling. De creativiteit spat bij wijze van spreken van de muren.

Zaal per zaal word je aan de hand van een duidend boekje rondgeleid doorheen de wondere wereld van de abstractie. Soms worden stijlen en vormen uitvergroot. Film, architectuur, fotografie en collagekunst krijgen een speciale locatie in de tentoonstelling met afzonderlijke kleuren op de muren en speciale opstellingen, en sommige aspecten daarvan worden ook door andere zalen heen geweven.

Dat is natuurlijk net het interessante aan een periode als de jaren twintig. Door de creativiteit die er heerste in het naoorlogse klimaat werd iedere kunstvorm (denk aan de Gesamtkunst, kunst die vormoverkoepelend gehelen vormt) beïnvloed door de rest. Zo zal je ook de typografie plots drastisch zien veranderen. Posters van evenementen worden plots kunstwerkjes op zich en hangen ook op als kunst. Voor als je je niets kan voorstellen bij modernistische teksten, denk dan even aan Van Ostaijens 'Boem paukenslag,' dan ben je weer direct mee. Nu, de tentoonstelling omvat natuurlijk veel meer dan Van Ostaijens werk. Er wordt met termen door de ramen gegooid en dat kan storend werken voor sommigen. Ismes in overvloed te vinden, maar dankzij de begeleidende tekst krijgen ze geen snobistische bijklank, wel reacties van herkenning en waardering.

In de centrale zaal kan je naar vier schermen met projecties kijken. Van denkoefeningen over abstractie tot afgewerkte producten als kortfilms van Man Ray. Het werkt erg inspirerend om gewoon eventjes in de zeteltjes te zitten en weg te dromen over de dagelijkse dingen des levens. Dankzij die hele modernistische tour volgt als het ware een volledige andere kijk op de culturele wereld. Abstractie heeft ons gebracht waar we nu staan met de kunsten. In een soort zwart gat. Maar los daarvan is het een geweldige stroming geweest. En dat geweld vind je ook terug in MSK. Een pracht van een tentoonstelling.

Je kan 'Modernisme' nog tot 30 juni van dit jaar gaan bezichtigen.

Details Expo
Datum opvoering:
2013-03-27 00:00:00
Datum premiere:
27/03/2013 u