Maarten Westra Hoekzema, Stefaan Van Brabandt en Wannes Cappelle, 'De mooiste tijd van ons leven'

Veel sfeer, weinig inhoud

‘De mooiste tijd van ons leven’ speelt zich af op een open plek in het Antwerpse Sint-Annabos. Twee jeugdvrienden komen samen, steken een kampvuur aan en blikken terug op het verleden. Alles gaat voorbij, vroeger was alles beter: het ene cliché volgt het andere op. De voorstelling van Maarten Westra Hoekzema, Wannes Cappelle en Stefaan Van Brabandt moet het dan ook vooral hebben van zijn prachtige setting.

De voorstellingen van de Zomer Van Antwerpen gaan wel vaker door op unieke locaties. Dit keer brengt het festival het Sint-Annabos, een verborgen schat van Linkeroever, onder de aandacht. Bij aanvang krijgen de toeschouwers een koptelefoon en onder begeleiding van zachte muziek wandelen ze collectief naar de speellocatie. De avondzon schijnt door de bomen, het publiek neemt plaats op boomstammen en de stemmen van de acteurs klinken door de koptelefoon. De sfeer is poëtisch en idyllisch.

“Maar als jij niet wilde dat ik kwam, had ik dat niet gedaan”, verontschuldigt Wannes Capelle zich bij zijn vrouw aan de telefoon. De man kampeert een weekendje met een vriend van vroeger, gespeeld door Maarten Westra Hoekzema. De ene heeft een succesvolle job en gezin, de ander is net gedumpt en woont nog bij zijn moeder. De relatie tussen de twee schoolkameraden zit duidelijk scheef. “Na tien keer een datum voorstellen, is het er dan toch van gekomen. Ik ben blij dat je überhaupt met mij wilt afspreken”, aldus Hoekzema’s personage. De twee figuren verschillen compleet van elkaar, de reünie is weinig geloofwaardig.

Al snel vervagen de personages in twee grote stereotiepen. De loser houdt zijn jongensspeelgoed nog bij, herhaalt meermaals dat hij over zijn ex is en klaagt over hoe hij zijn leven verspild heeft. De winner daarentegen is volledig volwassen geworden: zijn kinderen geven zijn leven enorm veel “glans en betekenis”. Dan blijkt – let op voor de onverwachte plottwist - dat ook hij toch niet helemaal gelukkig is. ‘De mooiste tijd van ons leven’ is hopeloos voorspelbaar.

Theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt schreef de tekst, die helaas teleurstelt. Het kan grappig zijn dat de ‘mislukkeling’ zich realiseert dat hij geen slaapzak bij heeft -hij had het nog zo aan zijn mama gezegd! -, maar als hij dan ook op dezelfde manier ook nog eens beseft dat hij zijn water en zijn tentje vergat, zuchten we van verveling. Van Brabandt bewees zichzelf nochtans al als theaterschrijver, onder andere met de wervelende tekst voor Johan Heldenberg in ‘Marx’. In ‘De mooiste tijd van ons leven’ slaagt hij er niet in om het thema van de nostalgie op een originele manier te brengen.

Dat we allemaal met het leven worstelen, lijkt de boodschap van deze voorstelling. Gelukkig kunnen we ons troosten met een happy end. ‘De mooiste tijd van ons leven’ voelt een beetje als een ondermaatse Amerikaanse tragikomedie: feelgood en oh zo voorspelbaar.

Details Podium
Concept: Maarten Westra Hoekzema
Tekst en regie: Stefaan Van Brabandt
Spel: Maarten Westra Hoekzema, Wannes Capelle
Muziek: Tom Pintens
Lichtontwerp: Sander Salden
Location:
Sint-Annabos, Linkeroever
Datum opvoering:
2018-07-02 00:00:00
Datum premiere:
02/07/2018 u