Lukas Lelie, 'Ik doe mijn best'

Beloftevolle fretter

Na zijn terechte overwinning in Humo's Comedy Cup 2014 leerde het brede publiek Lukas Lelie kennen door zijn passages in o.a. 'De slimste mens' (Vier) en 'Achter de rug' (Vier). 'Ik doe mijn best' is Lelies eerste zaalshow en de start van een minitournee langs de Vlaamse culturele centra.  

Lukas becommentarieert in het eerste luik van zijn show uitgebreid zijn leven als loser met overgewicht. Ondanks zijn onvoorstelbare appetijt is hij geen keukenprins, zijn culinaire vaardigheden beperken zich tot het koken van pasta en het dubbelzijdig besmeren van zijn boterhammen. Typisch mannelijk tijdverdrijf als sport en auto's interesseren hem niet. Hij heeft maar één obsessie: fretten. Fretten staat voor alles verorberen wat niet thuishoort op het boodschappenlijstje van de fervente Weight Watcher. Kenmerkend voor zijn bezetenheid is het eten van de ingrediënten nog voor het eigenlijke koken is begonnen. 'Waarom gehaktballetjes maken als dat gehakt op zich al zo lekker is?'

Lukas blikt volop terug op zijn jeugdjaren als veelvraat en speelt geloofwaardig de jongeling die met het vorderen der jaren ook zijn BMI ziet toenemen. Tijdens het spervuur aan grappen is de beschrijving van het effect van de Gert & Samson-hit 'Alles is op' op de jonge Lukas, een knap staaltje comedy.   

Na het amusante pauzefilmpje sluit Lelie zijn fretten-hoofdstuk af en speelt hij de sociaal onhandige kluns die zoekt naar liefde en bevestiging.  Er volgt een mooi gedoseerde lawine van korte jokes waarvan een groot aantal dateren van de finale van Humo's Comedy Cup en zijn verschijningen op de beeldbuis. Voor het typische publiek van de culturele centra ideaal als introductie, maar voor diegenen die Lelie al eerder aan het werk zagen, is dit een beetje teleurstellend. Het kan geen kwaad om je betere grappen te recycleren, maar als startende comedian verwacht je net iets meer qua productiviteit.

Deze tragikomische zaalshow is ideaal als eerste kennismaking met de intelligente humor van Lukas Lelie.  Hij is beloftevol en absoluut niet de onzekere loser zoals hij die geloofwaardig weet te spelen. Misschien wat onvoldoende (nieuw) materiaal om te spreken van een volwaardige eerste zaalshow, maar zoals hij vooraf beloofde deed hij zijn best. 

Details Podium
Concept, Tekst En Spel: Lukas Lelie
Copyright Foto's: Pieter Verhaeghe
:
Location:
Arenbergschouwburg Antwerpen
Datum opvoering:
2017-01-27 00:00:00
Datum premiere:
27/01/2017 u