Louis Vanhaverbeke, 'Multiverse'

Een ko(s)mische aha-erlebnis

In 2015 won Louis Vanhaverbeke met ‘Kokokito’ de Circuit X-prijs op Theater Aan Zee. Dit jaar creëerde hij onder de vleugels van kunstencentrum CAMPO de nog straffere solo ‘Multiverse’, waarin hij zijn vele passies zoals bricolage, slam poetry en dans tot een prikkelend en humoristisch totaalspektakel smeedt. Als een alchemist brengt deze jonge Gentenaar banale, alledaagse voorwerpen tot leven, terwijl hij met zijn tengere, langgerekte lijf rondjes loopt om het cirkelvormige speelvlak.

Is hij een satelliet in een baan om de aarde, een god die zijn schepping overschouwt of een verpersoonlijking van de voorbij tikkende tijd? Alles is ‘multi’ in het universum van Louis. Als een ongrijpbare aal laveert hij tussen verschillende tegenstellingen zoals mannelijk en vrouwelijk, kunst en kitsch, ernst en humor, poëzie en energie, aarde en ruimte en water en vuur. De blik in zijn puppyogen wanneer hij als een roerloze beweger naar zijn eigen creaties, mechaniekjes en spitsvondigheden staart, is goud waard.

Of music the first love was van Louis, weten wij niet. Maar het gelijknamige baroknummer van John ‘Night of the Proms’ Miles krijgt wel een prominente plek in ‘Multiverse’. Terwijl de eerste scènes nog voort stuiteren op funky muziekjes à la Chic, Giorgo Moroder en Chromeo, graait Louis later duchtig uit the great emotional songbook. Sentimentele foute muziek volgens de ene, maar volgens ons net getuigend van een uitstekende smaak, vaak met een subtiele knipoog naar de performance. ‘Spirits in a material world’ verwijst naar de ziel die hij in alle objecten blaast. Vervang de ‘zij’ in ‘hij’ in ‘Every little thing she does is magic’, en Sting lijkt het plots over Louis zelf te hebben.

‘Multiverse’ barst van de ideeën en is het resultaat van een uitgebreid vormonderzoek. Toch voelt deze performance nergens als spielerei aan, daarvoor is de dramaturgie te intelligent en gelaagd. Hoewel de voorstelling rationeel onvatbaar is, begrijp je gevoelsmatig alle associaties als in een kosmische aha-erlebnis. Hoewel de referenties naar andere makers voor het grijpen liggen, vervalt Louis toch nooit in een flauwe kopie. Hij is melancholischer en minzamer dan Benjamin Verdonck, relevanter en fantasievoller dan Pat Van Hemelrijck en even spacy maar analoger dan early Robbert & Frank, waarmee CAMPO - net zoals met Louis - een traject uitbouwt.

‘Multiverse’ veroorzaakt misschien een kleine golf in het gehele theateruniversum, maar betekent wel een grote stap voorwaarts voor deze volstrekt eigenzinnige maker.

Details Podium
Een voorstelling van: Louis Vanhaverbeke
Productie: CAMPO
Location:
Theater aan Zee
Datum opvoering:
2016-07-31 00:00:00
Datum premiere:
31/07/2016 u