HETPALEIS, 'DAGDAG'

De ene wereld is de andere wel

Je hebt zo van die verhalen die gewoon kloppen. Niet op een logische manier, maar net doordat de meest absurde uitgangspunten, bizarre plotwendingen en niet vanzelfsprekende personages in een vernuftig samenspel onder je hersenpan kruipen en zich daar onweerstaanbaar nestelen. DAGDAG brengt zo’n verhaal, dat al deze ingrediënten in huis heeft, op de planken. Wanneer op een dag een bergbeklimmer van een berg waait, belandt hij in een omgekeerde wereld waar de wetten van de zwaartekracht niet gelden en alles in horizontale richting groeit. Een land waar de bewoners liggend lijken te stappen, moeilijke woorden die beginnen met een ‘a’ als wiegeliedjes gebruiken en er bizarre ochtendrituelen op nahouden. De bergbeklimmer kan zich maar moeilijk staande houden in deze wereld, maar krijgt de hulp van twee plaatselijke inwoners, een man en een vrouw, die hem ervan verdenken een gevallen ster te zijn. Ze tonen hem een uitweg naar zijn eigen wereld, maar niet zonder hem eerst als twee nieuwsgierige en onbevangen kinderen tegemoet te treden.

Met deze productie brengt HETPALEIS twee gedachtewerelden samen, ontsproten aan het brein van Bob Takes en Joke van Leeuwen. Beiden zitten al decennia in het vak, maar hun fantasie lijkt nog lang niet uitgeput. In DAGDAG laten ze zien dat verbeeldingskracht zelfs geen ruimtelijke grenzen hoeft te kennen. Bob Takes, grafisch en audiovisueel ontwerper en vakman pur sang, creëerde een verbluffend ruimtelijk concept. Een getekend landschap op de scènevloer vormt het decor voor een live gespeelde animatiefilm, die wordt geprojecteerd op een reusachtig scherm.  Joke van Leeuwen liet zich inspireren door deze opstelling en schreef er een tekst bij. Het resultaat is een even bedwelmend als wondermooi theaterstuk dat verwondert en verwart, niet in het minst door de bizarre opstelling op scène. De spelers dienen zich liggend op de vloer voort te bewegen, wat volmaakt samenspel en een perfecte lichaamsbeheersing vereist. De acteurs bewegen zich echter schijnbaar moeiteloos, er wordt her en der met ingenieuze visuele vondsten gespeeld, en ondanks de buitengemeen strakke choreografie levert het geheel van beklijvende visuals en uitvergrote speelstijl een ronduit innemende prentencarrousel op.

Maar DAGDAG biedt meer dan die beeldenpracht. De zoektocht die de bergbeklimmer onderneemt brengt hem tot aan de rand van de wereld en nog veel verder dan dat. De bevreemdende ontmoeting tussen contrasterende culturen nodigt ook de toeschouwers uit om het onbekende niet uit de weg te gaan, maar juist onbevangen te verkennen. Een boodschap die we vaker tegenkomen op de jeugdtheaterplanken, maar hier is het knap dat de inventieve scenografie net de motor achter de boodschap vormt. De personages staan dan wel letterlijk lijnrecht tegenover mekaar, maar lijken op een onderhuids niveau meer dingen met mekaar gemeenschappelijk te hebben dan aanvankelijk gedacht. Gaandeweg vertaalt deze toenadering zich in een samensmelting van contrasterende posities op scène. Geen overdaad dus die enkel visueel effect najaagt, maar een relevante vormgeving die het louter illustratieve overstijgt.

Het enige wat je op deze voorstelling zou kunnen aanmerken, is dat er eenzijdig op het koppeltje gefocust wordt. De bergbeklimmer die de rol van held op zich neemt (traditioneel gezien toch dé spil van het verhaal) verdwijnt vaak lange tijd van toneel. Maar ook dat werkt allesbehalve storend. DAGDAG is immers geen voorstelling met een kop en een staart, maar wil een droomwereld oproepen waarin alles mogelijk is en absoluut niets vanzelfsprekend. 

Details Podium
HETPALEIS_DAGDAG
Tekst: Joke Van Leeuwen
Concept & Scenografie: Bob Takes
Regie: Marieke van Leeuwen
Spel: Janne Desmet, Jo Jochems, Gert Jochems
Soundscape: Arne Leurentop
Kostuumontwerp En -uitvoering: Sabina Kumeling
Choreografie: Sandra Delgadillo
Lichtontwerp: Frank Haesevoets
Dramaturgie en regieassistentie: Kerensa Verhoosel
Lichtuitvoering: Koen Corbet
Klankuitvoering: Patrick Romain
Decoruitvoering: Danny Havermans, Vicente Simon Y Araixa, Luk Willekens
Kostuumuitvoering en grime: Hilde Mertens, Veerle Segers
Toneelmeester: Tom De Roy
Projectleiding: Raf Peeters
Copyright Foto's: Kurt Van der Elst
Productie: hetpaleis
Location:
HETPALEIS Antwerpen
Datum opvoering:
2013-09-20 00:00:00
Datum premiere:
13/09/2013 u