Het nieuwstedelijk, 'Gesprek met de regen'

Troosten met water

Het nieuwstedelijk maakte de laatste jaren vooral naam met politiek en actueel theater. In ‘Gesprek met de regen’ vertrekt huismaker Stijn Devillé voor het eerst niet van de wereld rondom hem, maar vanuit een persoonlijke ervaring. De voorstelling vertelt het eerlijke verhaal van de ouders van een overleden kind. Een categorie verslagen mensen waar niet eens een woord voor bestaat.

Nikki en Adam raken hun dochter Hanna voorgoed kwijt na een fatale val van de trap. Het koppel slaat op de vlucht – van hun huis, van de trap, van vrienden en familie – en trekt naar Singapore, waar Nikki aan de slag kan als CEO van een bedrijf in de nanotechnologie. Daar gaat de tijd voor Adam steeds meer slepen. Hij slaapt en droomt veel, slentert wat rond, wacht tot zijn vrouw weer thuiskomt. Nikki rent van meeting naar call en verliest zich in haar werk. Toch is hun dochter voortdurend aanwezig. Haar vader vindt haar terug in zijn dromen en stuurt berichten naar haar online profiel. Haar moeder slaat in paniek wanneer ze zich geen helder beeld van haar kind meer voor de geest kan halen en geeft zichzelf de schuld van het ongeluk. De twee dreigen elkaar te verliezen, denken dat de ander een manier heeft gevonden om het verdriet te verdragen en zonderen zich elk af in hun eigen cocon.

Van achter de grote glazen schuifdeuren van hun lege appartement kijken beide personages apathisch neer op de rusteloze stad. De nieuwe toekomst die ze zochten, komt maar niet dichterbij. Met enkel die situatieschets blijft het stuk even haperen aan de oppervlakte. De live muziek weet de sombere sfeer mooi vast te houden, maar het contrast tussen het verstilde leven van Nikki en Adam en het razende Signapore ligt er al snel erg dik op. Pas wanneer Adam beslist om de stad in te trekken en zich over te geven aan de moessonregens, neemt de voorstelling het publiek echt in beslag.

De titel van het stuk is niet gelogen: acteur Tom Van Bauwel gaat letterlijk in gesprek met de regen. Het e-Media Research Lab van KU Leuven ontwikkelde een heuse regenprinter, die de speelruimte intelligent herverdeelt en zowel tekst als geluid aan het stuk toevoegt. Wanneer Adam door de regen dwaalt, kan hij met zijn dochter praten. De regendruppels beelden letterlijk haar woorden uit. De technologie van de machine is intrigerend, de poëzie ervan aangrijpend. Het rouwproces van Adam krijgt een nieuwe dimensie. Het water biedt troost en schept hoop. Dat neemt niet weg dat de balans nog wat op punt moet worden gesteld: de fascinerende printer leidt de aandacht wat af van het eigenlijk verhaal en de verbazing ebt na enkele demonstraties van het apparaat ook wel weer weg.

Het nieuwstedelijk breekt in ‘Gesprek met de regen’ de grenzen tussen verschillende disciplines open. Het integreert sterk acteerwerk en een ontroerend verhaal met video, live muziek, technologisch experiment en wetenschap. Die frisse wind kan alleen maar worden aangemoedigd. Daarnaast durft het gezelschap met deze voorstelling de gelaagde plotlijnen even aan de kant te schuiven voor een menselijk verhaal; een relaas over verlies, rouw, leegte, troost en regen; zonder duidelijk doel of grootse ontknoping. Zoals vader Adam uitschreeuwt: “Het leven heeft geen plot.”

Details Podium
Tekst en regie: Stijn Devillé
Spel: Tom Van Bauwel, Sara Vertongen
Stem: Lena Devillé
Muziek: Gerrit Valckenaers, Geert Waegeman
Video: Walter Verdin
Lichtontwerp: Mark van Denesse
Dramaturgie: Els Theunis
Copyright foto's: Katrijn Van Giel
Technische Coördinatie: Kishan Singh
Ontwikkeling regenprinter: Arne Broeders, Wouter Driessens, Prof. Luc Geurts
Techniek: Viktor Thys, Thomas Verachtert, Peter Lauwers, Tom Buys, Bregt Janssen
Productie: Ellen Haesevoets, Thomas Verachtert, Miek Scheers
Geluid: Stefan De Reese, Tom Buys
Kostuum: Veerle Hasselman
Decorbouw: Benoit Aigret, Andreas Ketels
Technische ondersteuning: Berne Dries, Vic Van den Bossche, Willem Rys, Joffrey Guillaume, Brian Toms, Anton Spiessens, Tibo Spiessens, Jari Abeloos, Glenn Loddewykx, Danny Depoorter
Productie: het nieuwstedelijk
Coproductie: C-mine
Datum opvoering:
2018-05-30 00:00:00
Datum premiere:
30/05/2018 u