Het godvrrgeten eiland deel 2, Stripmuseum Brussel

Klein maar charmant

De Gallery is een klein maar charmant hoekje van het Belgisch Stripcentrum waar regelmatig een expo wordt georganiseerd rond een pas verschenen album. Een win-winsituatie: het BSC houdt de vinger aan de pols en de stripmakers krijgen gratis reclame. Nog tot eind augustus staat het tweede deel van ‘Het godvrrgeten eiland’ er centraal.

De albums van ‘Het godvrrgeten eiland’ bundelen kortverhalen met telkens het eiland waarvan sprake in de titel in de hoofdrol, aangevuld met de obligatoire schipbreukeling, koppensnellers, piraten, zeemeerminnen en ontdekkingsreizigers. Tekenaar Luc Cromheecke verdiende zijn pluimen ruimschoots met onder meer ‘Plunk’, ‘Roboboy’ en ‘Tom Carbon’. De vaak absurde verhaaltjes komen van de Franse cartoonist Sti, met wie Cromheecke duidelijk op dezelfde golflengte zit.

De expo laat voornamelijk originele schetsen zien met daarnaast de geïnkte platen. Het is bijzonder vermakelijk om de twee te vergelijken of om gewoon een kortverhaaltje te lezen aan de hand van de ongekleurde platen. Striplezers zullen overigens extra kunnen gniffelen met vlinders die het uiterlijk hebben van Raoul Cauvin en met een prachtige verwijzing naar de anekdote over het ontstaan van het woord ‘smurf’. Ook leuk: in het laatste kortverhaal spelen Sti en Cromheecke een gastrol. Nadat de tekenaar gesneuveld is wegens het eten van tonijn, moet Sti het tekenwerk overnemen. En dus is het laatste plaatje van de laatste tentoongestelde plaat helemaal leeg.

Toch had het allemaal ietsje meer mogen zijn. Combineer het thema van het album met een brainstormsessie met mensen die weten wie het stripmuseum bezoekt en er zou zeker een wat interactievere tentoonstelling ontstaan zijn - met bijvoorbeeld, we zeggen zomaar iets, kopieën van de platen die ingekleurd kunnen worden, palmbomen als aankleding aan de muren of piratenspullen om je te verkleden. De droge witte muren en platen contrasteren net iets te fel met het vrolijke, absurde en kleurige album.

‘Het godvrrgeten eiland - deel 2’ wordt ongetwijfeld weer een strip waar wij ons een half uur lang mee gaan kunnen amuseren. Wie wil, kan zich helemaal onderdompelen in de sfeer van het album op deze overzichtsexpo.

Foto’s © Daniel Fouss
Meer info op de website van het BSC. 

Details Expo
Location:
Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal, Brussel
Datum premiere:
17/06/2014 u