Henk Rijckaert, 'Het experiment'

Sympathieker op tv?

Op zijn vierde zaalshow ‘Zwerm’ is het nog wachten tot januari 2013. Maar voor wie Henk Rijckaert zolang niet wil missen, bracht PIAS Comedy een tweede dvd van de stand-upcomedian op de markt. Zijn carrière loopt op wieltjes sinds hij met collega Bert Gabriëls het bekroonde ‘Zonde van de zendtijd’ presenteerde op Canvas, voor zover passages in Comedy Casino hem natuurlijk nog niet beroemd hadden gemaakt. Ideaal getimed net voor de feestdagen, zullen veel liefhebbers van het genre waarschijnlijk deze dvd onder de kerstboom vinden. Nochtans is ‘Het experiment’ geen superieure stand-upcomedy waar elke Vlaming trots op zou moeten zijn.

Het amusante aan Rijckaerts verschijning op het podium is weliswaar dat de man niet onbereikbaar is voor zijn publiek. Vanaf zijn intrede gaat hij een impliciete dialoog aan met de zaal en zijn humor heeft vaak dagelijkse beslommeringen als basis. De vraag van de eerste minuut:  welk experiment hier eigenlijk zal worden opgevoerd, is meteen een indicator voor de latente wisselwerking tussen publiek en performer waarbij de hele opvoering staat of valt. Zo peilt Rijckaert op geregelde tijdstippen naar verwachtingen en ideeën bij de aanwezigen, om daar eventueel improvisatorisch mee aan de slag te gaan. Op die momenten voelt men meer, dan in de geprepareerde humor, wat de man waard is als stand-up comedian. Ook als acteur, die zich in uitvergrotingen verliest, is Rijckaert kostelijk om zien. Hij geniet zichtbaar van wat hij teweegbrengt en dat geeft hem het sympathieke aanschijn waar hij zelf met graagte naar refereert.

Als show zit ‘Het experiment’ behoorlijk consistent in elkaar. Het uitgangspunt is dat Rijckaert voor eens en voor altijd paal en perk wil stellen aan alle leugens waar mensen om diverse redenen mee overstelpt worden. De leugenmachine stoppen kan hij in zijn eentje natuurlijk niet, maar een eigen leugen door de wereld laten gaan, is zijn wraak. Daarvoor heeft hij echter de zaal nodig, die na de opvoering de leugen moet verkondigen. Weliswaar wordt de eigenlijke farçe tot het einde opgespaard, maar ondertussen is voelbaar dat de voorstelling met steeds groter wordende spanning opbouwt naar de eigenlijke leugen. Die is wat flauw, maar tegelijk verdedigbaar omdat hij in de lijn ligt van de hele voorstelling. De hele marketingmachine die Rijckaert rondom de leugen opzette, lijkt digitaal wel aardig te werken, hoewel ze in de opvoering zelf gekunsteld overkomt.

Het meest spijtige aan Rijckaerts derde avondshow is hoe gretig de performer het publiek geeft wat het wil. De typisch genitaal gerichte humor doet afbraak aan de meer verfijnde grappen. Bovendien is het voorzichtig uitkafferen van mensen in de zaal, hoewel natuurlijk aanstekelijk om zien, allang niet nieuw meer. Daarnaast valt het intermezzo waarin Rijckaert een lied zingt wat in het water omdat hij niet even muzikaal doortastend is als bepaalde van de betere Vlaamse cabaretiers. ‘Het experiment’ is bij vlagen kostelijk, maar even vaak bevestigt ze gewoon de stand-upcomedy clichés.

Voor de liefhebbers blijft dit een mogelijk kerstcadeau waar vriend(in), lief of familielid potentieel heel enthousiast op zal reageren. Hoewel met een povere ‘making of’, is de uitvoering van dit schijfje namelijk mooi verzorgd. Geen aanrader voor wie verder wil dan de evidenties, maar als we eerlijk zijn allicht wel geapprecieerd kijkvoer voor gedoodverfde fans van comedy.

Details Podium-DVD
Henk Rijckaert geeft het publiek de evidenties die het wil zien.
Tekst en spel: Henk Rijckaert
Verschenen bij: Pias Comedy
Location:
CC De Spil, Roeselare