Federico Fellini, Caermersklooster

De mosterd van een grootmeester

Waar haalde Federico Fellini zijn mosterd vandaan toen hij een helikopter waar een Christusbeeld aan bengelt als openingsscène van 'La Dolce Vita' koos? En vanwaar die fascinatie voor papparazi? En wat is dat toch met zijn liefde voor het ‘bijna’, de ‘bijna’-kus, het ‘bijna’-bloot? De religieuze karikaturen? Je komt het allemaal te weten op de Fellini expo in het Caermersklooster, opgericht in teken van het Film Festival 2014 dat nu bijna op zijn laatste benen loopt.

Curator Sam Stordze toont een overduidelijke passie voor de Italiaanse grootmeester in de manier hoe hij te werk gaat. De tentoonstelling is geen chronologische weergave van het leven van Fellini. Ze is verdeeld in thema’s en dat versnelt ook het ritme van de hele expositie. Wie zelfs nog nooit van Fellini gehoord heeft zal met geïnteresseerde blik rondkijken door de toegankelijkheid van het aanbod dat gaat van de rol van vrouwen tot zijn enorme fascinatie voor de katholieke kerk en zelfs het eten dat in zijn films aan bod komt.

Hoewel Fellini’s oevre uitgebreid is, loopt 'La Dolce Vita' als een rode draad doorheen de expo. Sommige scènes worden extra uitgelicht zoals de beruchte ‘bijna’-scène in de Trevi fontein. Ook de verpersoonlijking van de regisseur krijgt een centrale plaats. Een puzzel wordt voor je ogen opgebouwd en naar het einde van de tentoonstelling valt alles in elkaar.

Stordze focust op de creativiteit in de inspiratiebronnen van de artiest en bouwt op die manier een mooi overzicht op, al zou de tentoonstelling wellicht nog ruimer kunnen door de losvaste verzameling aan beeldmateriaal. Wie wil bijleren over Fellini en daar geen kilometers tekst voor wil doorkauwen, rept zich beter richting Caermersklooster. Een luchtige en tegelijk accurate expositie.

Details Expo
Datum opvoering:
2014-10-23 00:00:00
Datum premiere:
23/10/2014 u