Dvd-opname Xander De Rycke - 'Mijn zwarte parade'

Stand-up comedy in Vlaanderen is een raar beest. Nieuwkomers mogen dan als paddenstoelen uit de grond schieten, toch lijkt het veel van zijn vroegere elan verloren te hebben. Xander De Rycke mag zich tot één van de handvol echt grote namen rekenen die de scène nu nog telt. Amper 24 jaar en toch al een fossiel: een overblijfsel van hen die nog doorbraken dankzij een grote wedstrijd. Vijf jaar na de Comedy Casino Cup staat een duidelijk rijpere De Rycke in een nokvolle Arenberg voor de dvd-opname van zijn tweede zaalshow ‘Mijn zwarte parade’.

Dat hij wijzer is geworden, betekent volgens ’s lands beroemdste Zelzatenaar echter niet dat hij nu in een zeurende conférencier veranderd zou zijn. Zijn humor omschrijft hij zelf als “ik wijs naar vanalles en jullie doen mee”. Het begin gaat inderdaad die richting op, met beproefd materiaal over lelijke en dikke mensen. Uiteraard stelt hij zich kwetsbaar op door te verkondigen dat hij zichzelf ook geen volmaakt schepsel vindt om de sympathie van het publiek te winnen en dat lukt hem uiterst aardig. Het zou zomaar in een basishandboek comedy kunnen staan.

Op die publiekssympathie surft hij moeiteloos verder met het naar onze mening sterkste materiaal van de avond. Het publiek schakelt over van geamuseerd naar gebiologeerd wanneer hij zijn avonturen in de vlindertuin verkondigt. De Rycke is doorgaans geen zuivere punchline-comedian in die zin dat hij de meeste clous tussen de tanden sist om er een extra donker tintje aan te geven, maar hier vliegen de snoeiharde punchlines ons verrassend om de oren.

Na nog wat uitgekiend materiaal over videogames, Facebook en duiven valt de voorstelling even in een dipje, zowel wat lach als het enthousiasme van de verteller betreft. De kracht van een sterke komiek toont zich in het vermogen om zulke situaties recht te trekken en na een minuutje of twintig schakelt De Rycke terug een versnelling hoger, om af te sluiten met platvloerser, maar dan ook veel grappiger materiaal.

Minder verdienstelijk daarbij was de inbreng van de heren van de technische regie, die een defect aan de drie monitors op het podium eenvoudigweg negeerden en daardoor ruim twintig minuten beeldmateriaal om zeep holpen. Nadat de show afgelopen was en ruim de helft van het publiek al uit het zicht verdwenen, kwam men alsnog het podium op om de re-shoot aan te kondigen. Daar waren zowel De Rycke als het publiek niet blij mee, waarop de tien meest pijnlijke minuten stand-up uit de geschiedenis volgden. Gelukkig werd wijselijk de beslissing genomen om poging 2 alsnog af te breken. Toen bleek dat de regisseur zijn stem kon laten weerklinken in de zaal via een microfoon, waarom gebeurde dat dan in hemelsnaam niet - ik roep maar wat - toen het defect zich voordeed?

In het achterhoofd houdende dat de dvd-opname van ‘Mijn zwarte parade’ werd gehouden de dag na de busramp in Zwitserland, heeft De Rycke het er nog verdienstelijk vanaf gebracht. Op Facebook deed hij er uitspraken over die we niet meteen van hem gewend zijn, op het zeemzoeterige af. “In donkere tijden is de hofnar nodig”, het klinkt ons ietwat geforceerd. We hebben wel gelachen, en alle meligheid terzijde is dat nog altijd het belangrijkste.

Details Podium-DVD
Datum opvoering:
2012-03-14 00:00:00
Datum premiere:
15/01/2011 u