de Roovers & Muziektheater Transparant, 'Het bezoek'

Voor ‘Het Bezoek’ werkten spelerscollectief de Roovers en enkele gastacteurs samen met Muziektheater Transparant. Beklijvende livemuziek en een uiterst spannende plot maken van 'Het bezoek' een moderne tragedie eersteklas.

 ‘Wij zijn geruïneerd! Wij leven hier allemaal van een uitkering. Het leven, dat is vegeteren.’ Op scène staat een reeks volkse figuren: Robby Cleiren als oubollige leraar Latijn, Michael Vergauwen als stijve pastoor, Warre Borgmans als sympathieke burgemeester, enzovoort. Ze klagen over de armoedige situatie van hun failliete stadje Güllen. Ze bereiden zich voor op de komst van Claire Zachanassian, Klara voor de vrienden. Zij groeide op in Güllen en keert decennia later terug als de rijkste vrouw ter wereld. Zal zij hun stadje uit de verdoemenis halen? De spelers spreken het publiek direct aan en over het personage van Klara hangt een zweem van mysterie. ‘Het bezoek’ prikkelt je nieuwsgierigheid en laat je aandacht niet meer los.

Al snel belooft Klara de stad enkele miljarden, op één voorwaarde: gerechtigheid. Haar jeugdliefde, Alfred Schil, moet sterven voor het leed dat hij haar destijds heeft aangedaan. De bevolking wijst het voorstel af, maar stilaan begint iedereen schulden te maken. De bewoners geven al hun geld uit in de verwachting dat de economie binnenkort weer zal bloeien. Wie zal de stad ‘redden’? 'Het bezoek' is een bewerking van Friedrich Dürrenmatts ‘Der Besuch der alten Dame’. Hierin schetst de Zwitserse auteur een miserabel beeld van de moderne maatschappij. Het stuk toont hoe meedogenloze acties gerechtvaardigd worden voor ‘het heil van de samenleving’. Zoals het een echte tragedie betaamt, weet het publiek al hoe fataal het spel zal aflopen; toch blijf je tot op het einde meegesleept door het verhaal. Na de voorstelling kan je gezellig iets drinken in de foyer, je zou de doodskist in het midden bijna niet zien staan. Het stuk confronteert de toeschouwer met zijn eigen positie in de maatschappij. Uiteindelijk rest de vraag: zou ik hetzelfde gedaan hebben?

De muziek voorziet de voorstelling van een grote emotionaliteit. De vier muzikanten noemen zichzelf LÂP, naar hun afstudeerproject ‘Les Âmes Perdues’. Vandaag zijn ze in residentie bij Muziektheater Transparant. Met accordeon, cello, piano of triangel simuleren ze vogelgeluiden in een bosscène of roepen ze met treingeluiden een station tot leven. En met gezongen liederen als ‘Die lustige Witwe’ van Franz Lehar of ‘Ich hab' noch einen Koffer in Berlin’ van Marlene Dietrich waan je je in 20eeeuws Duitsland. De allermooiste momenten ontstaan wanneer de muzikanten op de voorgrond treden. Nadat Klara haar gemene voorstel gedaan heeft, brengt sopraan Naomi Beeldens een solo van enkel klanken. Haar krachtige zangperformance doet heel het publiek huiveren. In ‘Het bezoek’ zijn muziek en spel prachtig op elkaar afgestemd.

Ondanks de tragiek bevat de voorstelling een luchtige noot. Voor de ontvangst van Klara bijvoorbeeld haalt de lokale turnvereniging haar beste stunts boven. Drie acteurs van middelbare leeftijd huppelen in een short op podium. Met de grootste ernst wringen ze zich in allerlei acrobatische posities: een hilarisch zicht. Ook de manier waarop de stadsbewoners binnenvallen in de winkel van de arme Alfred Schil en ongegeneerd dure aankopen doen, is best grappig. 

De Roovers houden de ietwat vergeten theaterschrijver Friedrich Dürrenmatt in ere. Zijn kritiek op de wreedheid van de gemeenschap en op het kapitalistische systeem blijft relevant tot op vandaag, dat toont 'Het Bezoek' met glans. 

Details Podium
Van en met : Robby Cleiren, Sara De Bosschere, Sofie Sente, Luc Nuyens, Bert Haelvoet, Warre Borgmans, Michael Vergauwen
Muziek en zang: Naomi Beeldens, Isaak Duerinck, Alexandra Oppo, Ewout Lehoucq
Scenografie: Stef Stessel
Dramaturgie: Bram De Sutter
Tekst: Friedrich Dürenmatt
Scènebeelden: Stef Stessel
Kostuums: Pynoo
Productie: de Roovers, Muziektheater Transparant
Promobeeld: de Roovers
Location:
Loods Antigoon, Antwerpen
Datum opvoering:
2018-08-09 00:00:00
Datum premiere:
09/08/2018 u