De Roovers, 'De Gouden Draak'

Lappendeken van verhalen uit de grote stad

Op een groot braakliggend terrein tussen Antwerpen-Centraal en de joodse buurt, in een niemandsland middenin de stad, zijn De Roovers neergestreken met hun voorstelling ‘De Gouden Draak’. Deze toneeltekst van auteur Roland Schimmelpfenning, in 2008 bekroond tot ‘stuk van het jaar’ in Duitsland, is een tragische komedie over gelukzoekers in de grote stad: de plek waar alle soorten mensen en culturen elkaar kruisen, maar waar we onze buren amper nog kennen en opklimmen op de sociale ladder makkelijker is gezegd dan gedaan.

‘De Gouden Draak’ bestaat uit een lappendeken van elkaar afwisselende verhalen, die uiteindelijk meer verbonden zijn dan op het eerste zicht lijkt. De 48 korte scènes worden meestal nog voor de climax abrupt afgebroken, alsof je van het ene televisiekanaal willekeurig naar het andere zapt. In het begin is dat even wennen, maar eens je vertrouwd raakt met de structuur van de tekst, begin je te sympathiseren met de personages en hun dagelijkse strubbelingen in de grootstad.

Het centrale verhaal is dat van vijf werknemers in een achterafkeukentje in een Thais-Vietnamees-Chinees restaurant. Eén van hen heeft ontzettende tandpijn, maar durft niet naar een tandarts te stappen omdat hij illegaal in het land is. Zijn collega’s besluiten dan maar om de tand zelf te trekken. Ondertussen wachten twee stewardessen in het restaurant op hun Thaise kippensoep, maakt een pas getrouwd koppel op een hoger verdiep ruzie, en misbruikt de krekel de mier (een parabel over sekswerkers). Al deze en nog andere verhaallijnen raken uiteindelijk absurd verward met elkaar. Aan de hand van de getrokken tand maken we zelfs een reis naar de roots van de getroffen Chinees. Een dromerige trip naar zijn familie die hem al die tijd zo hard moest missen en hoopte dat hij een beter leven zou opgebouwd hebben in het westen. Quod non.

Het gebeurt niet zo vaak in het Vlaamse theater dat nieuwe buitenlandse teksten opgevoerd worden. Maar als er dan toch over de grenzen heen gekeken wordt, zoals Tg Stan eerder dit seizoen met ‘Wat nu’ of De Roovers nu met ‘De Gouden Draak’ (niet toevallig allebei teksten van Duitse toneelauteurs), is het meestal wel raak. ‘De Gouden Draak’ is een vlot speelbaar stuk, maatschappelijk relevant én origineel van vorm. De vier Roovers, hier aangevuld met de pas afgestudeerde Vincent Van Sande die uitstekend zijn mannetje staat tussen zijn oudere collega’s, gaan prettig aan de haal met deze tekst.

Het decorontwerp van Stef Stessel is sober maar doeltreffend: vier grote platen staan in een vierkant opgesteld rond een rookbron. Is dit een pruttelende kookpot in een restaurant, een dampend orakel, of wie weet wel een opgesloten Chinese draak? Je fantasie begint alleszins te werken. Maar het is toch vooral het indrukwekkende achtergronddecor vol leegstaande gebouwen, woekerend onkruid en voorbijrijdende treinen dat de show steelt. Opvallend ook hoe weinig de acteurs de locatie bespelen en steevast op hun speelvlak blijven, maar dat kan misschien verklaard worden doordat de voorstelling dit najaar ook in de zalen speelt en deze epische locatie niet mee op tournee kan.

‘De Gouden Draak’ is een onderhoudende en vlot gespeelde voorstelling met veel vaart. Toegankelijk, maar toch voldoende intrigerend omdat verschillende registers tussen rauwe werkelijkheid en absurde fantasie bespeeld worden. Theater als spiegel voor de moderne stedeling.

Details Podium
Spel: Sofie Sente, Robby Cleiren, Sara De Bosschere, Luc Nuyens, Vincent van Sande
Productie: de Roovers
Location:
Zomer van Antwerpen
Datum opvoering:
2016-08-11 00:00:00
Datum premiere:
11/08/2016 u