De Gouden Eeuw revisited, MSK Gent

Een curieuze collectie uit de Nederlanden

De Gouden Eeuw kreeg zijn titel niet zomaar. Toen we het nog over de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden hadden, moeten er heel wat baby's geboren zijn met een penseel in hun maag. Naast de groei van handel, wetenschap en politiek bloeiden ook de kunsten verder open. De markt werd meer toegankelijk waardoor de vraag naar kunst steeg. Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) blikt met De Gouden Eeuw Revisited terug op die bloeiende 17e eeuw, en dit naar aanleiding van de 200ste verjaardag van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Wat de periode zo interessant maakt is de clash die ontstaat tussen Noord en Zuid. Aan het begin van de 17e eeuw ging de Hollandse en Vlaamse kunstenaar elk een eigen weg op. De Noordelijke protestantse schilder stapte af van het geïdealiseerde goddelijke tafereel dat in het Zuiden geliefd bleef en focuste zich meer op realistische, huiselijke onderwerpen zoals kroegscènes, familieportretten, zeezichten en jachtbeelden. De tentoonstelling gaat verder in op de Hollandse vertakking. Een duel tussen Antwerpen en Delft wordt niet gewonnen of verloren. Wel ontstaan er confrontaties vol kleurrijke contrasten en al dan niet toevallige gelijkenissen. 

MSK haalt een opmerkelijke collectie uit de kast. Een derde van de werken zijn speciaal voor de gelegenheid gerestaureerd. Er zijn een zestigtal schilderijen te zien, naast enkele sculpturen en voornamelijk huiselijk meubilair. Curiositeit troef in de rondgang. Soms zijn werken zo tastbaar dat je er honger van krijgt, zoals 'het stilleven met vis, brood en uien' van AE Van Rabel. De dierenstillevens van Melchior d'Hondecoeter worden gecombineerd met opgezette vogels. Het typerende rariteitenkabinet, een servieskast met vreemdsoortig verzamelde voorwerpen als schelpen, schedels en struisvogeleieren geeft je een unieke inkijk in de levensstijl van toen. Speciaal voor het MSK maakte kunstenares Isabelle de Borchgrave bovendien vijf papieren kragen, geïnspireerd door de iconische gesteven kragen op de 17de-eeuwse portretten. Wat wel opvalt is het gebrek aan grote namen in de reeks. Geen Rubens, Rembrandt of Vermeer. Toch is het zeker geen verloren moeite om even bij MSK binnen te springen. Wat wel getoond wordt is erg kwalitatief en doet je nadien toch besluiten dat de opzet van de expo bijzonder goed geslaagd is. 

Details Expo
Datum opvoering:
2015-10-30 00:00:00
Datum premiere:
30/10/2015 u