Cirque Inextremiste, 'Extrêmités'

Alles wat Cirque du Soleil niet is

Drie acrobaten, waarvan eentje in een rolstoel, die samen een van de beste circusvoorstellingen van de afgelopen jaren spelen. Dat is ‘Extrêmités’ van Cirque Inextrimeste, de circusklepper van deze Wintervuureditie in Ekeren. ‘Extrêmités’ tourt al bijna drie jaar de wereld rond en verovert overal de harten van het publiek met een bascule-act, onderlinge pesterijen en vooral veel inventieve ideeën.

Het openingsbeeld is niet meteen wat je verwacht van circus en haar topfitte, haast bovenmenselijke artiesten. Rémi Lecocq, die enkele jaren terug bij een val verlamd raakte aan de benen, komt in een rolstoel opgereden en legt zich op de grond neer alsof hij gevallen is. Deze poging tot medelijden opwekken loopt echter uit in een rondje gehandicapten vernederen. De twee andere acrobaten zetten hem met zijn brede rolstoel op een veel te smalle plank, waardoor het bewegen een echte processie van Echternach wordt. De sympathie van het publiek heeft de verlamde en geplaagde underdog alvast meteen veroverd.

De voorstelling wordt pas echt interessant wanneer Lecocq met een monkellachje wraak neemt. Vanuit een verloren gewaande machtspositie kan hij de andere acrobaten, die ondertussen met gasflessen en planken een hele constructie gebouwd hebben om hogerop te geraken, alsnog doen puffen en zweten. Zonder ook maar een moment belerend te zijn, is de moraal van het verhaal dat samenwerking loont. Zeker wanneer je op zulke onwaarschijnlijke manieren tegen de zwaartekracht probeert in te gaan als hier gebeurt. Bij momenten is ‘Extrêmités’ een levensechte Jenga waarbij alle voorwerpen communicerende vaten zijn met elkaar.

De avond voordat ik ‘Extrêmités’ zag, ging ik kijken naar één van de laatste voorstellingen van ‘Alegria’. Wat een verschil! Bij Cirque du Soleil zou er nooit een acrobaat met verlamde benen opgevoerd worden. In ‘Alegria’ zit alles ook volgepropt met muziek, snelle overgangen en spectaculaire belichting. Niets van dat alles bij het “circus povera” van Cirque Inextremiste: hier wordt nog de tijd genomen om een beeld te maken en zijn er geen woorden of kostuums nodig – de acrobaten zien er in hun alledaagse kleren zelfs bewust een beetje sjofel uit.

In de plaats krijgen we drie waarden te zien die Cirque du Soleil al lang achter zich heeft gelaten: verwondering, kwetsbaarheid en echte spanning. ‘Extrêmités’ charmeert zelfs het meest met haar minst spectaculaire en meest inventieve scènes. Die zullen we hier niet verklappen, behalve dan dat de toeschouwers er ook bij betrokken worden. Echte publieksinteractie weliswaar, waarbij er ruimte is voor onverwachte inbreng.  Niets van die geprefabriceerde klapmachine van Cirque du Soleil.

U hebt het ondertussen al wel begrepen: als ‘Extrêmités’ nog eens in het land te zien is, mag u deze voorstelling onder geen beding missen.

 

Details Podium
Van en met: Yann Ecauvre, Sylvain Briani-Colin, Rémi Lecocq
Naar een idee van: Yann Ecauvre
Regie: Stéphane Filloque, François Bedel
Scenografie: Julien Michenaud, Sébastien Hérouart, Michel Ferandon
Lichtontwerp: Sébastien Hérouart
Productie: Cirque Inextremiste
Datum opvoering:
2013-12-29 00:00:00
Datum premiere:
11/03/2011 u