BRONKS, 'Sorry voor alles'

"Joris, denkt gij dat de mensen nog kunnen volgen?"

Na een pauze van meer dan drie jaar trekken Joost Vandecasteele en Joris Van den Brande opnieuw hun vaalgrijze verplegersplunje aan om in "Sorry voor alles" hun komische trip richting einde van de wereld los te laten op een tienerpubliek. Verwacht je niet aan een belerend en kinderlijk avontuur, maar treed binnen in het absurde en complexe wereldbeeld dat gelijkenissen vertoont met het werk van Joost Vandecasteele als auteur/columnist.  

De hoogbejaarde Joost wordt in zijn comfortabele fauteuil van zijn bejaardenflat brutaal gewekt door een stommiteit van Joris. Tegelijkertijd sneuvelt in enkele seconden het gehele decor van de kleine sjofele kamer en sterft Joost aan zijn opgelopen verwondingen. Na enkele luttele minuten zit de voorstelling er op.  Voor heel even... want niets in deze voorstelling verloopt volgens de regels van een conventionele (jeugd)productie.  

Voor Joost is het overduidelijk dat onze planeet ver over zijn houdbaarheidsdatum zit. Alles lijkt zich steeds te herhalen en volgens hem is de mens het eindstation in de evolutie van de aarde. Waarom volgt er geen nieuwe oerknal om aan alles een einde te maken ? Joris voelt zich dan weer een slecht gecaste acteur in een soap genaamd "De wereld". Hij verwacht iets beter en vooral een belangrijkere inbreng van zijn personage op een betere planeet. 

Langs een portaal in het bejaardentehuis start de hilarische reis naar het huis van God met als doel hun schepper te confronteren met hun existentiële vragen. 

Het hanteren van hun eigen voornamen voor de hoofdpersonages, geeft beide acteurs de mogelijkheid om af en toe geruisloos uit hun rol te stappen en te spelen met de theatercodes zonder te willen scoren met té voor de handliggende (visuele) humor.  

Wanneer wordt geconcludeerd dat de slimmeriken op deze wereld net diegenen zijn die door hun uitvindingen (auto's, dynamiet…) de wereld naar de verdoemenissen helpen, krijgen we een mooi brugje naar de actualiteit. Het is tijd aan de dommeriken om het heft in handen te nemen. Bij de oproep "We hebben meer domme leiders nodig!", is de referentie naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen overduidelijk.  

Een andere vermakelijke scène is het moment waarop Joost en Joris zich afvragen of zij misschien het publiek zijn en het publiek de voorstelling speelt. "Als wij het publiek zijn, praten wij dan niet wat te veel, Joris ?"

Vanop de kleine verhoogde scène blijven de salvo's van eenvoudige grappen en bijtende bespiegelingen als voltreffers werken op de lachspieren van het publiek. Joris Van den Brande leeft zich uit in de diverse typetjes en is een ideale sparringpartner voor de vreemde kronkels in het warrige brein van zijn kompaan. Joost Vandecasteele wisselt met gemak tussen uitzinnige bekkentrekkerij en het absurdisme van zijn personage.  

Oplossingen voor de diverse thema's krijgen we niet, maar dat zou het voor het jonge publiek net iets te complex maken.  

"Sorry voor alles" neemt jong en oud mee langs een kronkelig pad van absurditeit dat doet nadenken over de rauwe werkelijkheid. 

 

Details Podium
Tekst & spel: Joost Vandecasteele, Joris Van den Brande
Vormgeving: Jan De Brabander
Lichtontwerp: Mark van Denesse
Kostuums: Sara Dykmans
Coach: Cees Vossen
Fotograaf: FKPH
:
Location:
HETPALEIS Antwerpen
Datum opvoering:
2016-10-22 00:00:00