Ballet Vlaanderen, 'Selon désir'

Dans van de begeerte

Wat is ballet? Waar houdt dans op en ontstaat iets anders? Die vragen wil Ballet Vlaanderen tussen de regels van het vierluik ‘Selon désir’ aan het publiek voorleggen. Het gezelschap brengt een reeks uiteenlopende werken die elk op een bijzondere manier gestalte geven aan het ballet en een gemeenschappelijk thema. Met vier eigenzinnige creaties brengt Ballet Vlaanderen de gelaagdheid van het verlangen in kaart.

Voor de eerste twee stukken haalt het gezelschap inspiratie uit de vroege twintigste eeuw. Zowel ‘Les noces’ als het iconische ‘L’après-midi d’un faune’ werd toen opgevoerd door de beroemde Ballets Russes. ‘Les noces’, hier bewerkt door choreograaf Edward Clug, vertelt het verhaal van een gearrangeerd huwelijk. De plot is eenduidig en weinig verrassend, maar het stuk weet te amuseren met humor en originele bewegingen. De speelse personages maken zich de snelle en hoekige passen vermakelijk eigen. Vooral de bruidegom, gedanst door Brent Daneels, blinkt uit met zijn energieke en technisch feilloze uitvoering.

‘L’après-midi d’un faune’ bracht in 1912 een enorme controverse teweeg. De choreografie van Vaslav Nijinski, met muziek van Claude Debussy, ging in tegen alle balletvoorschriften en was openlijk erotisch. Vandaag krijgt het publiek een netjes uitgevoerd stukje balletgeschiedenis te zien, dat nog steeds atypisch en bevreemdend aandoet. Een aanwinst voor deze voostelling is het daarom niet. De rode draad van het verlangen wordt expliciet uitgebeeld in de vorm van lichamelijke driften, maar door de mythische context waarin het verhaal zich afspeelt, sleept het de toeschouwer niet zomaar mee in die begeerte.

Het pronkstuk van de voorstelling is ongetwijfeld ‘Selon désir’, bedacht door de Griekse choreograaf Adonis Foniadakis. Met een unieke bewegingstaal intrigeert Foniadakis’ creatie van de eerste tot de laatste pas. Op de dramatische koorzangen van Bach, intelligent geblend met de elektrische tonen van Julien Tarride, vloeien de dansers met een onwaarschijnlijke snelheid en soeplesse over het podium. Religieuze associaties zijn bij de passies van Bach niet ver weg, maar de universele zoektocht van de mens naar iets wat hem overstijgt, domineert. De dansers brengen de overgave die bij dat intense verlangen hoort meesterlijk tot uiting. De complexe passen glijden moeiteloos in elkaar over, terwijl de persoonlijke invulling van de dansers naar de keel grijpt. In kleurrijke rokjes zetten ze een prachtig georkestreerde wervelwind neer, op zoek naar geborgenheid en harmonie.

De afsluiter van dit vierluik is een vervolg op ‘The heart of August’, een werk van artist in residence Edouard Lock dat het ballet bij de opening van dit seizoen opvoerde. Locks scène boeit, maar vraagt ook heel wat concentratie van de toeschouwer. De verschillende lichtzuilen die voortdurend aan en uit knipperen, lijken eerst nog orde te scheppen op het podium, maar drijven de dansers gaandeweg steeds meer tot waanzin. Het gezelschap waagt zich aan razendsnel voetenwerk en ritmisch partnerwerk. De muziek, prachtig uitgevoerd door het HERMESensemble, walst onverstoord verder, bijna spottend met de nervositeit van de dansers.

‘Selon désir’ is een bont geheel: vier schijnbaar ongerelateerde werken worden bij elkaar gegooid tot een avondvullend programma en thematisch met elkaar verbonden. De kans dat niet elk van de vier werken alle toeschouwers bevalt, is bijzonder groot. De mogelijkheid dat het publiek gefascineerd en uitgedaagd raakt door de grenzeloosheid van dans en ballet is dat ook.

Details Podium
(c) Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp
Choreografie en licht 'Les noces': Edward Clug
Muziek 'Les noces': Igor Stravinsky
Decor 'Les noces': Marko Japelj
Kostuums 'Les Noces': Leo Kulas
Instudering 'Les Noces': Carlos Prado
Choreografie 'L'Après midi d'un faune': Vaslav Nijinski
Muziek 'L'Après Midi d'un faune': Claude Debussy
Instudering 'L'Après midi d'un faune': Nicolas Le Riche
Decor en kostuums 'L'Après midi d'un faune': Leon Bakst
Muzikale Leiding 'L'Après midi d'un faune': Yannis Pouspourikas
Choreografie 'Selon désir': Andonis Foniadakis
Muziek 'Selon désir': Johann Sebastian Bach, Julien Tarride
Kostuums 'Selon désir': Anastasios Sofroniou
Belichting 'Selon désir': Sakis Birbillis
Instudering 'Selon désir': Pierre Magendie
Choreografie en licht 'The heart of August ... continued': Edouard Lock
Muziek 'The heart of August ... continued': Gavin Bryars
Decor 'The heart of August ... continued': Claude Goyette
Kostuums 'The heart of August ... continued': Ulrika Van Gelder
Copyright foto's: Filip Van Roe
Productie: Ballet Vlaanderen
Muzikale uitvoering 'The heart of August ... continued': HERMESensemble
Copyright affichebeeld: Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp
Datum opvoering:
2018-04-03 00:00:00
Datum premiere:
31/03/2018 u