Alessandro Sciarroni, 'Aurora'

Blinde sporters op het toneel: bizar schouwspel

Sport in het theater: het is een combinatie die eerder al haar deugd bewees. Performancegroep Schwalbe vocht al eens een stevig robbertje in verschillende rondes, Albert Quesada liet zijn dansers in slow motion sportbewegingen uitvoeren, in ‘Michael Essien I Want to Play As You’ vertelden Afrikaanse straatvoetballers uit Antwerpen al sjottend hun moeilijke immigratieverhaal, en ook wielerverhalen over flandriens (Action Zoo Humain) en soigneurs (Theater Antigone) zijn dankbare vertelstof in het theater. Blinden op het podium zagen we eerder al bij Wim Vandekeybus en Dries Verhoeven. Maar de combinatie, namelijk blinde sporters, op scène? Dat is nieuw!

De Italiaanse choreograaf Alessandro Sciarroni is alleszins niet aan zijn proefstuk toe. In ‘Folk-s’ voerde hij Tiroldansers ten tonele en in ‘Untitled’ circusjongleurs, vanuit een fascinatie voor hun ambacht. In ‘Aurora’ spelen blinde sporters een wedstrijd goalball en daar kijkt het publiek vanop tribunes aan weerszijden van het witte speelvlak naar. Zelf beschouwt Sciarroni het stuk als een ‘readymade’, het louter opvoeren van een bestaande praktijk op een podium. What you see is what you get. Is dat boeiend? Door de stilering en het bizarre spel enerzijds wel, maar anderzijds is er te weinig ‘theater’ of ‘voorstelling’ aan deze performance om gefascineerd te blijven toekijken.

Wat moeten we ons bij goalball voorstellen? Twee teams van drie spelers, die om beurt van op hun eigen speelhelft een 2 kilo zware bal proberen rollen of botsen in het circa 8 meter brede doel van de tegenpartij. Het verdedigende team probeert met lijf en leden de aankomende bal te stoppen, die ze dus niet zien maar enkel horen via een ingebouwde micro in de bal. De kans op scoren is nog kleiner dan wanneer Nederlandse voetballers een penalty proberen te trappen: slechts één op de tien doelpogingen treft raak. Na een tijdje voeren de spelers wel meer schijnbewegingen en afleidingsmanoeuvres uit om de anderen te misleiden, maar een bijster boeiend spel om als toeschouwer naar te kijken kan je goalball nu ook weer niet noemen.

Wat staat er dan wel op het spel? Enerzijds de manier waarop deze blinde sporters – geplukt uit verschillende nationale teams – met hun handicap moeten omgaan. Wanneer ze bij het begin van de wedstrijd een muntje opgooien om te bepalen wie mag beginnen, vraag je je af of ze überhaupt wel kunnen zien of er kop of munt geworpen werd. Anderzijds worden ook de structuren van zo’n sportwedstrijd verhelderd: naast de toss ook het volkslied, de opwarming … Verder wordt er wat gevarieerd met licht en donker (vanuit de idee dat blinden niets zien en Sciarroni ons als publiek in eenzelfde wereld wil onderdompelen) en daarnaast is er episch aanzwellende klassieke muziek, maar veel verder dan dat gaan de theatrale ingrepen niet. Wie meer wil weten over goalball, raden we ‘Aurora’ aan. Wie een betekenis of bedoeling achter dit stuk wil zoeken, blijft beter thuis.

Details Podium
Een voorstelling van: Alessandro Sciarroni
Location:
Hallen van Schaarbeek Brussel
Datum opvoering:
2016-05-11 00:00:00
Datum premiere:
11/05/2016 u